În cât timp se eliberează un pașaport în regim de urgență? Ce taxă se achită în 2024

Autor: Bianca Vidoi

În cât timp se eliberează un pașaport în regim de urgență

Sursa: Unsplash

Românii ce își doresc să călătorească în străinătate și au nevoie de pașaport trebuie să știe că eliberarea acestuia se poate realiza în regim normal sau de urgență.

În prima săptămână a lunii aprilie s-au eliberat peste 20.000 de pașapoarte, iar românii ce își doresc să călătorească în străinătate caută toate informațiile de care au nevoie pentru eliberarea pașaportului. Din acest motiv, românii trebuie să știe că eliberarea unui pașaport se poate realiza în regim normal sau de urgență. Iată în cât timp se eliberează un pașaport în regim de urgență.

În cât timp se eliberează un pașaport în regim de urgență 

În această perioadă a anului au fost eliberate peste 20.000 de pașapoarte, iar în funcție de fluxul de cereri pe care îl are Direcția Generală de Pașapoarte, eliberarea unui pașaport în regim de urgență poate ajunge să dureze mai puțin de 5 zile lucrătoare. În cazul în care este o perioadă aglomerată a anului, eliberarea acestuia poate dura până la 10 zile lucrătoare. 

Pașaportul simplu electronic este foarte ușor de eliberat, astfel este recomandat ca în cazul persoanelor ce au nevoie de acesta în cel mai scurt timp, să apeleze la această variantă. Românii ce își doresc să își elibereze pașaportul simplu temporar trebuie să știe că cererea trebuie să fie însoțită de documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru eliberarea unui pașaport de urgență nu se plătește taxă, astfel încât românii își pot ridica pașaportul în 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în țară, dar și pentru solicitantul ce a cerut ridicarea din țară, potrivit pasapoarte.mai.gov.ro.

Care sunt actele necesare pentru pașaport

Pentru obținerea unui pașaport simplu electronic în anul 2024 aveți nevoie de:

  • Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, însoțită de certificatul de naștere, în original, sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original
  • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției
  • Pașaportul anterior, dacă este cazul

Citește și: Ce trebuie să știe părinții care vor să părăsească țara alături de un minor. Noua lege a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

În cazul în care doriți să eliberați un pașaport simplu electronic pentru un copil ce nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, atunci aveți nevoie de alte documente pe care să le prezentați la ghișeu, precum:

  • Certificatul de naștere al minorului, în original
  • Document/documente de identitate al părintelui/ale părinților, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original
  • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției
  • Pașaportul anterior al minorului, dacă este cazul

Unde se plătește taxa pașaport?

Taxa de pașaport pentru un pașaport simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și de 234 de lei pentru copiii ce nu au împlinit vârsta de 12 ani. Persoanele ce aleg să elibereze un pașaport simplu temporar trebuie să plătească o taxă de 96 de lei.

Pentru a se putea elibera pașaportul este necesar să aveți dovada plății taxei de pașaport, astfel trebuie să o plătiți înainte de a depune actele necesare eliberării pașaportului. Există mai multe variante de a achita taxa de pașaport, la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank, dar există și varianta online, prin intermediul platformei ghiseul.ro.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.