În cât timp vine amenda pentru rovinietă? Ce prevede legea

Autor: Denisa Irimia

Cat costa rovinieta in anul 2024

Sursa: freepik

În acest an amenda pentru rovinietă a crescut, dar se pare că șoferii nu vor primi sancțiuni de fiecare dată când vor merge fără să plătească această taxă.

În rândurile de mai jos vei găsi după ce perioadă de timp vei primi amenda de rovinietă.

Lucrurile se vor schimba în 2024, deoarece Ministerul Transporturilor a adăugat un nou interval în care rovinieta va trebui să fie plătită.

Citește și: Apar noi modificări în sistemul de taxare a drumului: Rovinieta pentru o singură zi va fi introdusă în România, pentru mașinile mici

Cât este amenda pentru lipsă rovinietă în 2024

Atunci când o persoană decide să își cumpere un autovehicul nou nu se gândește și la cheltuielile de după. Pe lângă carburantul care este foarte important există mai multe impozite despre care nu trebuie să uităm că au și ele un cost.

Se pare că una dintre aceste taxe este chiar rovinieta, iar pentru cine nu știe ce este aceasta, este taxa pe drum pe care majoritatea șoferilor trebuie să o plătească atunci când merg la drum lung.

În momentul actual cea mai mică perioadă de timp în care rovinieta poate fi plătită este de 7 zile. Chiar și așa, există și posibilitatea de a alege o rovinietă care are o valabilitate mai mare, cum ar fi de 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

Mai exact, șoferii care au în plan să plece din oraș trebuie să aibă rovinieta plătită, potrivit OG.

nr.15/2002 având în vedere tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Dacă vine vorba despre șoferii care folosesc mașina doar în propriul oraș, atunci rovinieta nu va trebui plătită.

Tarifele actuale pentru rovinietă categoria A (autoturisme) sunt:

7 zile – 3 euro

30 de zile – 7 euro

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

60 de zile – 13 euro

12 luni – 28 euro.

Persoanele care circulă cu un autoturism care cere achitarea taxei de drum, iar acestea nu ignoră cerințele, vor primi o amendă cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar, aceasta poate ajunge și la o sumă mai mare, cum ar fi 4500 de lei, în cazul în care șoferul conduce un camion de mare tonaj.

În cazul în care nevoie să știi când îți expiră rovinieta toate informațiile necesare le poți găsi pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR).

În secțiunea „verificare rovinietă” introduci numărul de înmatriculare și seria șasiului, apoi apeși pe „caută”.

Citește și: Atenție șoferi: Se schimbă regulile pentru rovinietă! De când intră în vigoare noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România?

În cât timp vine amenda pentru lipsă rovinietă

Pe drumurile naționale din toată țara există peste 100 de camere montate de CNADNR. Cu ajutorul lor se vor detecta numerele de înmatriculare ale mașinilor care nu au făcut plata rovinietei.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se precizează OG 15/2002.

Lucru care înseamnă că un șofer poate primi o singură sancționare din momentul în care a decis să plece la drum fără rovinietă făcută până în momentul în care i s-a spus de fapta pe care a comis-o.

Conform OG 15/2002, nu se pot emite alte procese-verbale pentru aceeași lipsă de rovinietă pentru același vehicul între data încălcării și data comunicării procesului-verbal de contravenție.