In cazul unui infarct, ai 10 secunde pentru a-ti salva viata! Ce poti face in acest scurt timp

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 24 sep 2018, 13:40

Gestul care te poate tine in viata pana la venirea ambulantei.

Simptomele atacului de cord difera, in mod substantial, de la o persoana la alta. Cand apare, este vital sa stii ca ai in jur de 10 secunde pentru a reactiona, inainte sa iti pierzi cunostinta.

Ce poti face in acest scurt timp pentru a-ti salva viata?

In primul rand, incerca sa nu intri in panica si fa tot posibilul sa ajungi la telefonul mobil pentru a chema o ambulanta.

Pana la venirea echipei medicale, forteaza-te sa tusesti cu putere si sa repsiri adanc. Tusea puternica are rolul de a contribui la normalizarea fluxului sangelui inspre inima si la regularizarea batailor inimii. Iar respiratia adanca va duce la mentinerea optima a cantitatii de oxigen la nivelul creierului. Tuseste si respire adanc, din doua in doua secunde, pana la venirea ambulantei.

Daca simti ca starea ti s-a ameliorat, te poti opri din tusit.

Primele smne ale apropierii atacului de cord:

1. Durerere sau discomfort la nivelul pieptului – senzatia de durere apare in centrul sau in partea stanga a pieptului si poate persista minute in sir sau poate aparea si disparea succesiv, fiind resimtita ca o presiune, apasare sau durere ascutita;

2. Disconfort la nivelul partii superioare a corpului – durerea poate fi resimttia la nivelul ambelor brate, a spatelui, a umerilor, a gatului, a mandibulei sau a stomacului (deasupra buricului);

3. Respiratie dificila sau intrerupta.