În ce condiții s-ar putea declara epidemie de gripă în România și ce măsuri vor fi aplicate dacă se întâmplă acest lucru

Autor: Lavinia Medrea

Ce măsuri vor fi aplicate dacă se întâmplă acest lucru

Sursa: Facebook Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că există posibilitatea să se declare epidemie de gripă în România joi, dar acest lucru va fi făcut doar după ce vor fi centralizate datele din toată țara.

Joi s-ar putea declara epidemie de gripă în România, spune Alexandru Rafila, după ce se vor analiza datele actualizate din toată țara. 

Epidemia de gripă ar putea fi declarată în România

„Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Tot mai mulți pacienți bolnavi de gripă în România! Se ia în calcul scenariul unei epidemii

Dacă datele arată că ne aflăm în a treia săptămână de creștere a cazurilor de gripă, Centrul European al Corpului de Control al Bolilor poate discuta despre o epidemie de gripă.

„Iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască

şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune.

Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID.

Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut

cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și: Cine va primi medicamente compensate cu 90% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Unele dintre ele costă și cu 50% mai mult

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ceea ce privește condițiile pentru declararea epidemiei de gripă în România, Alexandru Rafila a explicat că accesul în spitale va fi limitat, dar nu vor exista restricții pentru populație, așa cum a fost în pandemia de COVID-19. Totuși, autoritățile recomandă purtarea măștilor în spații închise aglomerate și respectarea regulilor sanitare.

Măsurile care vor fi aplicate în cazul declarării epidemiei de gripă

„Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pentru o perioadă de timp. În general, durează câteva săptămâni, cât durează valul epidemic.

În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical – triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic”, a spus Alexandru Rafila.

„Oamenii știu deja că măsurile de protecție individuală care se referă la igiena personală, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor sau utilizarea măștii atunci când ajungem într-un spațiu închis aglomerat, lucrurile astea cred că au intrat în obișnuință și nu mai constituie nicio problemă.

Sunt la nivel de recomandare pentru populație, ca să nu inducem o discuție în spațiul public legată de restricții sau obligativități.

Nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație. Doar se limitează accesul în unitățile medicale unde evident că apariția de focare de infecție gripală pune în pericol pacienții”, a continuat acesta.

„Am pus la dispoziție un ghid orientativ pentru părinți. Ei să se adreseze pentru formele obișnuite de viroză la medicii de familie și în centrele ambulatorii pe care le-am pus la dispoziția populației.

Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate.

Dacă stai cu un copil care are o viroză banală la UPU, riscurile sunt mai mari pentru copil. Acolo există alte patologii infecțioase. Lucrul ăsta nu este favorabil pentru copii”, a recomandat Alexandru Rafila.