Serghei Lavrov, care este vocea Kremlinului de la începutul invaziei ruse, a vorbit despre șansele negocierilor între Rusia și Occident. Așadar, ministrul rus de Externe a afirmat că Rusia este „întotdeauna pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali dacă aceștia vor mai face o cerere pentru a organiza un dialog”.
În ce condiții va opri Rusia războiul din Ucraina
Serghei Lavrov a afirmat că există două mari condiții pe care Occidentul trebuie să le respecte pentru un bun augur la negocieri, și anume, în primul rând, să „țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa” .
În al doilea rând, Occidentul trebuie „să ne ofere niște abordări serioase care să ajute la dezamorsarea tensiunilor”, spune ministrul rus de Externe, care nu a precizat, în mod exact, cum ar putea face Occidentul acest lucru, cu toate că Rusia a dat vina, în trecut, pe „adversari” că ar fi întărit tensiunile din cauza ajutorului pe care l-au oferit Ucrainei și din cauza sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.
„Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și un echilibru al intereselor tuturor țărilor din această regiune, nu va fi cazul, așa cum a fost întotdeauna în trecut”, a declarat Serghei Lavrov.
„Kievul are un președinte, un președinte ucrainean legitim, domnul Zelenski, și este teoretic posibil să se ajungă la orice acord cu el, dar, ținând cont de experiența din martie, aceste acorduri nu înseamnă nimic, deoarece pot fi imediat anulate la dictatul din exterior”, a afirmat și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Volodimir Zelenski are și el cerințe pentru negocierea cu Rusia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat, de asemenea, condițiile sale pentru a negocia cu Rusia încheierea războiului care are loc în țara sa de atât de mult timp.
Liderul ucrainean a afirmat că Rusia are nevoie de o pedeapsă, astfel propunând mai multe sancțiuni asupra ei și excluderea acesteia din Consiliul de Securitate al ONU, protejarea vieților ucrainenilor, recunoașterea granițelor Ucrainei și noi asigurări de securitate pentru Ucraina.
Administrația Biden a afirmat că scopurile Ucrainei trebuie să fie centrul atenției la orice negocieri dacă se vrea încheierea războiului. Joe Biden, alături de alți lideri mondiali, au transmis, într-o scrisoare trimisă la începutul lunii octombrie, că se țin de responsabilitatea de a „oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-și susține suveranitatea și integritatea teritorială”.
„În vederea unui acord de pace postbelic viabil, rămânem pregătiți să ajungem la înțelegeri împreună cu țările și instituțiile interesate și cu Ucraina cu privire la securitatea susținută și la alte angajamente pentru a ajuta Ucraina să se apere, să își asigure viitorul liber și democratic și să descurajeze viitoarele agresiuni rusești”, se menționează în scrisoarea semnată de președinții din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Uniunea Europeană.