În ce situație se poate confrunta România cu o erupție vulcanică. Legătura dintre dezastrul natural și cutremurele din județul Gorj

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 nov 2023, 05:25

Oamenii de știință nu se așteptau ca, în Oltenia, să se înregistreze o activitate seismică atât de intensă

Sursa: pexels

România s-ar putea confrunta cu un dezastru natural de proporții, pe măsură ce numărul cutremurelor din județul Gorj crește. Acestea ar putea readuce la viață ceva ce nu s-a mai întâmplat de mii de ani.

Cutremurele care au avut loc în județul Gorj și care încă se mai întâmplă ar putea avea legătură cu un fenomen de care experții nu credeau că se vor mai lovi în țara noastră.

Un posibil vulcan activ în România, din cauza cutremurelor din județul Gorj

Oamenii de știință nu se așteptau ca, în Oltenia, să se înregistreze o activitate seismică atât de intensă, iar acest lucru a ridicat foarte multe semne de întrebare în legătură cu ceea ce se va putea întâmpla pe viitor.

Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în SUA și profesor și cercetător în Mexic și în Japonia, este de părere că, în România, ar putea avea loc o explozie vulcanică. Cu toate acestea, riscurile nu sunt unele care să sperie, dar ele există.

„De regulă, unde sunt cutremure, sunt și vulcani. Nu peste tot, dar, în general, unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere.

Cel puțin în zona circum-Pacifică, este o relație destul de clară între cele două fenomene”,
a explicat acesta pentru adevarul.ro.

Citește și: Demet Ozdemir, gest fără precedent pentru ajutorarea sinistraților din Turcia! Iată ce a decis actrița să se întâmple chiar de ziua ei de naștere!

Pe teritoriul României, există vulcani stinși, care nu au mai erupt de mii sau de zeci de mii de ani, dar profesorul susține că nu este exclusă o nouă erupție.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vulcanii din România, deși sunt stinși, sunt atent monitorizați

Vulcanii din țara noastră, așa cum se întâmplă cu fiecare vulcan din lume, sunt monitorizați, iar cercetătorii dau asigurări că, în următoarele sute de ani, niciun vulcan de a cărui existență se știe nu va erupe din nou.

Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar, din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic.

Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, datorită celor două cutremure mari. Aici chiar am putea spune, cu foarte mare probabilitate, că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan.

Citește și: Un nou val de cutremure, în România. Ce magnitudine au avut

Dar, atenție! 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99%- 99,9%. Personal, chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”, a mai precizat profesorul Vlad Manea.

Mai mult decât atât, dacă ar fi să erupă un vulcan în România, acesta ar putea să erupă în sudul țării, unde are loc o activitate seismică, tectonică.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.