În ce zi a săptămânii pică 8 martie în 2022. Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită cu fast peste tot în lume

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 07 mar 2022, 16:08

8 martie 2022, Ziua Internațională a Femeii

Sursa: canva.com

8 martie este Ziua Internațională a Femeii, iar în România, această zi este dedicată și tuturor mamelor. Iată în ce zi a săptămânii pică 8 martie în 2022.

Venirea primăverii aduce o sărbătoare importantă și anume Ziua Internațională a Femeii. Pe 8 martie 2022 este sărbătorită Ziua Femeii, dar și Ziua Mamei, prilej cu care bărbații le răsfață pe doamne, iar copiii își răsplătesc mamele pentru sacrificiile făcute de-a lungul timpului. În ce zi a săptămânii pică 8 martie în 2022 și ce simbolizează această zi?

Când pică 8 martie în anul 2022?

În fiecare an, Ziua Internațională a Femeii și Ziua Mamei pică la dată fixă, mai exact pe 8 martie. În 2022, sărbătoarea care le aduce în centrul atenției pe femei pică într-o zi de marți. Ziua de 8 martie nu este inclusă pe lista liberelor legale în anul 2022, astfel că românii nu vor beneficia de o zi liberă cu această ocazie. Cu toate acestea, cei care își doresc o minivacanță de 8 martie 2022, au la dispoziție posibilitatea de a-și lua concediu pe 7 și 8 martie 2022, adică luni și marți, legând aceste zile cu

weekendul 5-6 martie.

8 martie este o dată importantă pentru toate femeile din lume. Această zi a fost aleasă pentru a sărbători Ziua Internațională a femeii. Astfel, pe 8 martie 2022 sunt amintite toate eforturile depuse de femei de-a lungul istoriei, realizările lor, influența lor pentru a schimba condițiile economice sau politice. Tot pe 8 martie este adusă în discuție importanța luptei împotriva discriminării, dar și ideea de egalitate între femei și bărbați. 

Citeste si: Zile libere 2022: Mai multe zile libere în plus față de 2021! Lista completă a liberelor legale de la stat 

8 martie 2022. Când s-a decis ca ziua de 8 martie să devină Ziua Femeii?

Decizia ca ziua de 8 martie să devină Ziua Internațională a Femeii a fost luată în anul 1977, în urma unei rezoluții a Adunării Generale a ONU.

Cu toate accestea Ziua Femeii a fost sărbătorită și mai devreme de ONU, mai exact pe 8 martie 1975.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Potrivit însemnărilor istorice, Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima oară în New York, la data de 28 februarie 1909. Inițial s-a spus că a fost amintită o grevă a unui sindicat al femeilor, dar în cele din urmă s-a aflat că, de fapt, greva nu avusese loc.

8 martie 2022, Ziua Mamei în România

8 martie 2022 nu este doar Ziua Internațională a Femeii, ci și Ziua Mamei în România. Pe această dată, toate mamele din România primesc urări și cadouri în semn de mulțumire pentru eforturile depuse pentru creșterea și educarea copiilor. 

De Ziua Mamei, mai exact pe 8 martie 2022, la clasele primare și grădiniță se organizează serbări dedicate mamei.

În această zi, mamele primesc flori, cadouri și urări călduroase. 

Deși de-a lungul timpului Ziua Mamei a fost sărbătorită pe 8 martie, în anul 2010 a fost adoptată o lege care prevede ca Ziua Mamei să fie celebrată în prima duminică din luna mai. Astfel, în anul 2022, Ziua Mamei pică pe 1 Mai, de Ziua Muncii.

Citeste si: Cele mai frumoase imagini de primăvară cu mesaje și urări de ziua femeii. FOTO