În ce zi se vopsesc ouăle de Paşte? Tradiții pentru Săptămâna Mare

Autor: Denisa Irimia

In ce zi trebuie sa se vopseasca ouale de Paste

Sursa: freepik

Săptămâna Mare din 2024 este plină de tradiții străvechi, iar printre ele se numără și vopsirea ouălor.

Este momentul să pregătim culorile și să ne adunăm în jurul mesei pentru a da viață ouălor de Paște!

În ce zi se vopsesc ouăle de Paşte?

Nu mai este mult până ne vom strânge alături de familie și vom vopsi ouăle de Paște. Cu toate acestea, este foarte important să o facem cum trebuie și să reușim să intrăm în magia sărbătorilor.

Există credincioși care susțin că ouăle de Paște ar trebui vopsite în Joia Mare sau în Duminica Învierii. În timp ce alții consideră că acest lucru ar trebui făcut în Vinerea Mare. Totuși, Biserica intervine cu clarificări în această privință.

Din cauza lipsei de timp, mulți optează să achiziționeze ouă deja vopsite. Conform specialiștilor, în Vinerea Mare nu ar trebui să ne ocupăm de altceva decât de coacerea cozonacului.

Pentru vopsirea ouălor, putem rezerva Joia Mare!

Această tradiție a vopsirii ouălor are origini străvechi, precedând chiar jertfa Mântuitorului. El le-a conferit ouălor o semnificație profundă, asociată pentru totdeauna cu sacrificiul său. Oul simbolizează regenerarea, fecunditatea și echilibrul, reprezentând în același timp și viața însăși.

Citește și: Urări de Paștele catolic 2024. Mesaje, felicitări și texte deosebite pe care să le trimiți în această zi

În plus, ouăle vopsite înseamnă și ciclul continuu al vieții. Vineri, Mântuitorul a suferit moartea, iar după trei zile a înviat. Această înviere reprezintă cel mai semnificativ eveniment al creștinătății: martorii Învierii Domnului își exprimă credința prin ciocnirea ouălor, simbolizând astfel începutul, viața și noul început.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform tradițiilor, ouăle vopsite în Joia Mare și consumate de Paște sunt considerate a fi un talisman împotriva necazurilor. De asemenea, cojile ouălor de Paște, îngropate în pământul pășunilor, oferă protecție vitelor împotriva bolilor. În plus, ouăle pot fi vopsite și pentru sărbătoarea Înălțării Domnului.

Ouăle vopsite în Joia Mare sunt considerate a fi rezistente și nu se vor strica în cursul anului respectiv. Dacă intenționați să folosiți culori diferite, este recomandat să vopsiți o parte dintre ele în roșu.

Această culoare simbolizează sângele vărsat de Iisus în timpul crucificării sale.

Potrivit legendei, Fecioara Maria a mers la picioarele Fiului Său cu un coș plin cu ouă, iar sângele care a curs din rănile Lui a colorat ouăle în roșu. Conform relatării, Mântuitorul a spus: "De acum înainte, să faceți și voi ouă roșii și împodobite, ca o amintire a răstignirii mele, așa cum am făcut și eu astăzi".

Citește și: Începe Postul Paștelui 2024: Tradiții și obiceiuri păstrate din strămoși. Când sunt zilele cu dezlegare la pește

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”, e rugăciunea care trebuie rostită pentru Joia Mare.