Postul Crăciunului este postul din an cu cele mai multe zile cu dezlegare la pește. Iată în ce zile se poate mânca pește în Postul Crăciunului 2023!
Postul nu se referă doar la abstinența de la alimente sau plăceri lumești, ci impune și o transformare interioară a credincioșilor.
Aceasta implică evitarea gândurilor și acțiunilor rele, promovând în schimb virtuți precum iubirea, mila, și înțelepciunea.
Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, a fost stabilit de Biserică cu scopul de a pregăti credincioșii pentru celebrarea înălțătoare a nașterii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Acest post aduce în prim plan amintirea patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, care au petrecut perioade lungi de timp în post și rugăciune, în așteptarea cu speranță a venirii lui Mesia, Izbăvitorul.
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului
21 noiembrie 2023- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
26 noiembrie 2023- Sfântul Stelian
30 noiembrie 2023- Sfântul Andrei
3 decembrie 2023- Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
5 decembrie 2023- Sfântul Sava cel Sfintit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie
6 decembrie 2023- Sfântul Ierarh Nicolae
10 decembrie 2023- Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
12 decembrie 2023- Sfântul Spiridon al Trimitundei
17 decembrie 2023- Sfântul Proroc Daniel
Conform Liturgiei generale, așa cum este prezentată în lucrarea Pr. Ene Braniște, Postul Crăciunului ne reamintește și de experiența lui Moise pe Muntele Sinai, atunci când acesta a postit și s-a rugat cu răbdare, așteptând să primească Cuvintele lui Dumnezeu scrise pe tablele Legii.
Astfel, Postul Nașterii Domnului nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și o oportunitate de a retrași cu gândul la rădăcinile profunde ale credinței, de a contempla semnificația venirii lui Mesia și de a ne pregăti spiritual pentru sărbătoarea Crăciunului.
Deoarece Postul Crăciunului impune renunțarea la alimentele de origine animală, este recomandabil ca cei care doresc să respecte acest post să manifeste moderație în alegerile alimentare și să se orienteze către o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ofere aportul necesar de vitamine.
În acest sens, în timpul acestei perioade, este oportun să se opteze pentru consumul de fructe proaspete și legume, preferabil cele care nu au fost procesate cu adăugarea de zaharuri sau conservanți.
De asemenea, cerealele, nucile, semințele, uleiurile vegetale pentru gătit și sucurile proaspete extrase din fructe reprezintă opțiuni benefice pentru menținerea unei diete echilibrate în timpul Postului Crăciunului.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi
Cu ce să înlocuiești alimentele interzise
În continuare, putem oferi câteva sugestii practice pentru înlocuirea alimentelor interzise, astfel încât perioada de post să fie mai ușor de gestionat și să nu fie percepută ca o provocare.
Aceste opțiuni alimentare sănătoase nu doar satisfac necesitățile nutriționale, ci și sprijină evitarea tentațiilor nedorite în timpul acestei perioade de post.carnea poate fi înlocuită cu soia; în comerț există multe produse din “carne” vegetală, carne tocată, burgeri, cârnați, mici, mezeluri, chiftele etc.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
laptele poate fi înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, orez, lapte de cocos sau lapte de soia.
untul poate fi înlocuit cu margarina de post, uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado.
ouăle pot fi înlocuite cu tofu moale, iar pentru rețetele în care ar trebui să folosești ouă poți apela la piureurile de fructe sau iaurtul de soia.
iaurtul poate fi înlocuit cu iaurtul din soia sau din nucă de cocos.
smântâna poate fi înlocuită cu smântâna lichidă vegetală sau cea de cocos, caju, soia sau din ovăz
maioneza poate fi înlocuită ușor cu cea vegetală din comerț, asta în cazul în care nu te descurci să îți prepari singur maioneză de post
ciocolata; e bine să știi că anumite ciocolate negre sunt de post și le poți consuma fără probleme dacă nu reziști tentației (citește doar cu atenție eticheta)
frișca de post poate fi ușor pregătită acasă din smântână vegetală cu puțină smântână de cocos și zahăr pudră
Astfel, se poate observa că respectarea Postului Crăciunului nu presupune o complexitate excesivă și, într-un alt aspect pozitiv, acest post se caracterizează printr-o mai mare permisivitate în comparație cu Postul Paștelui. Acest lucru se datorează zilelor când se permite consumul de pește, iar detalii cu privire la aceste zile vor fi prezentate într-un capitol ulterior.
ciorbe: ciorbă de varză, de lobodă, de legume, de fasole.
supe: supă de găluște de post, supă de mazăre, de ciuperci.
fel principal: mâncare de fasole cu paste, mâncare de dovlecei, plăcintă cu spanac, șnițele de soia, chifteluțe de soia la cuptor, sarmale cu ciuperci de post, ardei umpluți cu orez și ciuperci etc.
aperitive: chiftele din dovlecei cu usturoi, salata orientală cu maioneză de post, ciuperci umplute cu orez, ceapă și ardei, conopida pane, minipizza de post, cartofi copți, chiftele din cartofi, dovlecei prăjiți etc.
deserturi: salată de fructe, cozonac de post umplut cu nucă, chec de post, negresă de post, gogoși de post, plăcintă de post cu mere și nucă, cornulețe de post cu rahat sau gem, dovleac copt, mere coapte etc.