În ce zile se ține post negru în Săptămâna Patimilor din 2024

Autor: Cristina Mocanu

În ce zile se ține post negru în Săptămâna Patimilor din 2024

Sursa: pixabay.com

Săptămâna Patimilor este considerată a fi una dintre cele mai grele perioade din Postul Paștelui, pentru creștinii ortodocși. În ce zi se ține post negru?

În Săptămâna Mare, sufletele creștinilor se apleacă cu evlavie și adâncă întristare asupra Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos. Această perioadă este marcată de o serie de tradiții și practici religioase, iar postul reprezintă unul dintre aspectele centrale ale pregătirii pentru Învierea Domnului.

Când se ține post negru în Săptămâna Mare?

O întrebare frecventă a credincioșilor este de ce este mai ușor să postească în această săptămână decât în alte perioade ale anului.

Explicația este simplă: în Săptămâna Mare, sufletele sunt cufundate în meditația asupra suferințelor Mântuitorului, iar într-o stare de profundă contemplare și întristare, preocuparea pentru alimentație este neglijabilă. În această perioadă, postul devine o expresie a solidarității și a comuniunii cu suferințele lui Hristos.

Potrivit doxologia.ro, în Săptămâna Patimilor, credincioșii sunt chemați să își amintească și să mediteze asupra fiecărui eveniment care a precedat răstignirea și moartea Mântuitorului.

În mod special, în Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, credincioșii sunt îndemnați să țină post negru, abținându-se de la consumul oricărui aliment pe parcursul întregii zile. Această abținere este o formă de închinare și de comemorare a suferințelor lui Hristos, într-un gest de solidaritate și recunoștință față de jertfa Sa supremă.

Vinerea Mare este considerată o zi cu o semnificație aparte în tradiția creștină, iar postul negru în această zi este un act de adâncă evlavie și respect pentru suferințele Mântuitorului.

Prin acest gest de abstinență și rugăciune, credincioșii se conectează cu misterul Crucii și al Învierii, pregătindu-și sufletele pentru bucuria și speranța pe care le aduce Paștele.

În concluzie, Săptămâna Patimilor din 2024 aduce oportunitatea pentru credincioși de a se înălța spiritual prin post, rugăciune și meditație asupra misterului Crucii și al Învierii. Postul negru în Vinerea Mare este un act de adâncă închinare și respect față de suferințele lui Hristos, oglindind solidaritatea și comuniunea credincioșilor cu jertfa Mântuitorului pentru mântuirea lumii.

Citește și: Rugăciunea sfântă care se rostește în Miercurea Mare. Aduce sănătate și noroc în viață

 Ce rugăciune este bine să rostești în această săptămână?

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătății Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căință, şi să urăsc cugetele mele şi voințele mele cele rele.

Sădește în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”

Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.

Citește și: La ce oră începe slujba de Înviere și când se ia Lumina Sfântă

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună şi răbdarea, puterea şi mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”