În ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023

Author: Denisa Irimia

În ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023

Sursa: freepik

Află în ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023! Postul Crăciunului se remarcă ca fiind una dintre cele două perioade de abstinență semnificative în calendarul creștin, având o importanță deosebită pentru cei credincioși.

Iată în ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023!

Citește și: 7 lucruri pe care toți românii trebuie să le știe despre recalcularea pensiilor

În ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023

În timpul Postului Crăciunului, credincioșilor li se impune restricții alimentare specifice, interzicându-le consumul de alimente de origine animală, ouă, precum și a produselor ce conțin lapte sau alte lactate.

În anul 2023, Postul Crăciunului va începe la data de 15 noiembrie și se va încheia la data de 24 decembrie, acoperind astfel o durată de 40 de zile.

Conform cretinortodox.ro, în ultima zi din Postul Crăciunului, adică pe data de 24 decembrie, se ține post negru.

Acest post reprezintă o perioadă semnificativă în calendarul creștin, amintind de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, eveniment petrecut înainte de primirea Tablelor Legii.

Această analogie adaugă o dimensiune spirituală profundă postului, subliniind importanța pregătirii și a așteptării înaintea sărbătorii Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului reprezintă ultima și cea mai accesibilă perioadă de abstinență alimentară în cadrul anului bisericesc, începând în curând după sărbătoarea Moșilor de Toamnă. Pe întreaga sa durată, există numeroase zile în care se permite consumul de pește, ulei și vin. Ajunul Crăciunului se evidențiază prin severitatea sa, fiind recomandat credincioșilor să țină un post negru conform îndrumărilor preoților.

În timpul Postului Crăciunului, practica generală presupune ca toți credincioșii să se abțină de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă. În plus, în zilele de luni, miercuri și vineri, se impune o restricție suplimentară, excluzându-se uleiul și vinul din dieta zilnică. Această perioadă de rugăciune și abstinență reprezintă un mod solemn prin care credincioșii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Citește și: Cele mai frumoase tradiții românești pentru Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Lăsatul Secului în 2023

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie.

În situația în care această dată coincide cu o zi de miercuri sau vineri, lăsarea secului se realizează cu o zi înainte, marcând astfel începutul acestei perioade de post și rugăciune în pregătirea pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului este cunoscut și sub denumirea de Postul bucuriei, fiind caracterizat de numeroase zile în care se permite consumul de pește. În anul 2023, pe întreaga durată a Postului Crăciunului, există mai multe zile dedicate dezlegării la pește, oferind credincioșilor posibilitatea de a include acest aliment în regimul lor alimentar în acele zile specifice.

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

25 noiembrie;

 26 noiembrie;

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie;

 4 decembrie;

 5 decembrie;

6 decembrie – Sfântul Nicolae;

 Joi, 7 decembrie;

 9 decembrie;

 10 decembrie;

 12 decembrie;

16 decembrie;

17 decembrie;

18 decembrie;

Semnificația zilelor cu dezlegare la pește

Postul, ca practică religioasă, implică aderarea la un ansamblu de reguli și restricții, pe care credincioșii le onorează cu strictețe. În ciuda faptului că abstinența de la anumite alimente reprezintă o componentă esențială a acestui interval sacru, există situații excepționale, iar una dintre acestea constă în permisiunea de a consuma pește.

Potrivit normelor bisericești, actul de a consuma pește în timpul postului nu trebuie privit ca pe o simplă derogare, ci mai degrabă ca o recompensă acordată credincioșilor care respectă riguros această practică ascetică. Dezlegarea la pește devine astfel nu doar un act de îngăduință, ci și o modalitate de a sărbători spiritual și de a aduce elogiu lui Iisus Hristos în timpul acestei perioade sacre.

Conform informațiilor furnizate de doxologia.ro, dezlegarea la pește poartă o semnificație profundă în contextul creștinismului.

 Zilele în care este permis consumul de pește sunt percepute ca momente de bucurie și celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele secole ca un Pește.

Această simbolizare derivă din inițialele cuvântului "Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul" în limba greacă, unde literele corespunzătoare formează acronimul ICHTIS. Mai mult decât atât, faptul că Iisus Hristos și-a ales apostolii dintre pescari conferă peștelui o semnificație deosebită în contextul creștinismului.

Astfel, dezlegarea la pește nu reprezintă doar o excepție în privința restricțiilor alimentare, ci și o oportunitate de a adânci conexiunea spirituală, având la bază simboluri semnificative asociate cu viața și învățăturile Mântuitorului.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.