Kim Jong Un vrea să își modernizeze armele nucleare. Pentru a-l opri, ONU a interzis colaborarea în domeniul cercetării cu Coreea de Nord. O anchetă a constatat că un institut din Berlin a continuat fără să semnaleze riscurile.
E-mailul are doar câteva propoziții, dar a fost trimis din cea mai improbabilă locație: capitala Coreei de Nord, Pyongyang. Mesajul venea de la Im Song Jin, fizician și expert în optică laser, ca răspuns la o cerere.
Im a confirmat că, între 2008 și 2010, a fost cercetător invitat la Institutul Max Born pentru optică neliniară și spectroscopie cu impulsuri scurte (MBI) din Berlin. Și după aceea? "Am o adresă de e-mail de afaceri la Universitatea Kim Il Sung", a scris Im.
Ultima sa publicație comună cu un coleg de la MBI a apărut într-o revistă de specialitate consacrată în vara anului 2020. Aceasta a fost la aproape patru ani după ce statele membre ale Națiunilor Unite au fost invitate să înceteze orice schimb științific cu Coreea de Nord. Consiliul de Securitate al ONU dorește să împiedice Coreea de Nord să aibă acces la cunoștințe sensibile și să le aplice la producerea de arme de distrugere în masă (ADM) și mai avansate.
Agenția națională de informații a avertizat în zadar
Germania este unul dintre cei mai mari susținători ai Națiunilor Unite. Atunci de ce renumitul MBI, care este finanțat din fonduri publice, a continuat să lucreze cu Coreea de Nord?
Cooperarea a continuat, chiar dacă, în 2016, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, serviciul de informații interne al Germaniei, a avertizat în mod explicit că, în pofida sancțiunilor, "se pot observa eforturi continue ale Coreei de Nord de a procura tehnologie occidentală, inclusiv în Germania".
O investigație a acestui caz a dezvăluit o potențială încălcare germană a sancțiunilor ONU care ar fi putut fi evitată. Cazul aruncă un reflector asupra potențialului de conflict între abordarea Germaniei privind libertatea de cercetare și preocupările de securitate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
O serie de teste cu rachete
Aproape că nu trece o zi fără ca titlurile de presă să nu prezinte Coreea de Nord. Deși cea mai mare parte a populației din Asia de Est este sărăcită, această țară nu a lansat niciodată atâtea rachete balistice ca în 2022. De câteva săptămâni, există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare că ar putea fi pe cale să testeze o altă bombă nucleară.
A efectuat deja șase astfel de teste: primul în 2006, iar cel mai recent în 2017.Aceasta este o mișcare calculată a țării izolate: demonstrarea puterii prin intermediul tehnologiei de armament. Guvernul său consideră că dezvoltarea militară este crucială pentru supraviețuirea regimului. Pentru aceasta, are nevoie de cercetare și tehnologie relevante.
Din 2006, ONU a adoptat un total de nouă pachete de sancțiuni- inclusiv restricții severe privind transferul de tehnologie și schimburile academice. În 2016, în urma celui de-al cincilea test nuclear, Consiliul de Securitate al ONU a decis în cele din urmă ca toate statele membre să suspende colaborările științifice cu cercetătorii nord-coreeni.
Apelul ONU de a suspenda cooperarea în domeniul cercetării
Această decizie, consemnată în Rezoluția 2321, se aplică în toate domeniile și disciplinele. Ea acoperă atât cercetarea fundamentală, teoretică, cât și cea aplicată. Excepțiile pot fi făcute doar în cadrul sectorului medical sau după o evaluare de la caz la caz. Această măsură este menită să prevină transferul de cunoștințe cu dublă utilizare, care ar putea fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare.
"Posibila aplicabilitate militară a cercetării avansate este, în mod notoriu, dificil de demonstrat și extrem de simplu de negat sau de ascuns", a declarat o persoană din interiorul ONU. Din cauza subiectului sensibil, persoana respectivă nu dorește să fie numită.
Sursa a descris amenințarea acestui tip de transfer de cunoștințe ca fiind "periculos de reală"- și a adăugat că sancțiunile ONU acoperă, de asemenea, colaborarea științifică la distanță prin e-mail și coautoratul comun: "Preocuparea este că o astfel de colaborare ar putea servi la avansarea transferului intangibil de tehnologie cu valoare pentru programele de armament ale RPDC".
Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!
Citește și: Criza din Zona Euro se adâncește și indică o recesiune de iarnă!
Citește și: Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul