În Gorj pământul se cutremură, iar oamenii tremură de spaimă! Peste o mie de cutremure într-o săptămână! Este mânia naturii sau mâna omului?

Author: Ana Filip
Actualizat: 01 mar 2023, 00:01

În Gorj oamenii nu mai numără orele ci cutremurele! Și se întreabă dacă se vor opri! Să ne liniștim sau să ne așteptăm la ce este mai rău? Există o legătură între cutremurele devastatoare din Turcia și seria de seisme din zona Olteniei? Nimeni nu știe să dea un răspuns!

Nici măcar specialiștii care ridică deocamdată din umeri. Fenomenul care îi surprinde pe oamenii de știință acum ne aduce aminte însă de fenomenul de la Izvoarele, acolo unde acum câțiva ani, în cincisprezece zile s-au înregistrat peste 200 de cutremure! Oamenii vedeau de la o zi la altă cum li se dărâma casele, în timp ce autoritățile le lipeau pe pereți benzi de măsurat crăpăturile! Nici până astăzi, nimeni nu le-a spus oamenilor cât a fost mania naturii și cât a fost mâna omului de la exploatările petroliere din zona!

În Gorj pământul se cutremură, iar oamenii tremură de spaimă! Peste o mie de cutremure într-o săptămână

Emisiunea de reportaje Asta-i România a ajuns în județul Gorj, acolo unde cutremurele au panicat teribil populația și au produs pagube multor locuitori. Cu două cutremure mari și sute de replici înregistrate aproape în fiecare zi, în Oltenia, panică se extinde rapid.

„La Gorj n-a fost un cutremur de magnitudine mare, 5,7 a fost cea mai mare magnitudine! Faptul că mai apar replici cu intensitate mai mică, în teoria care se acceptă la

ora actuală, pare că ar fi o descărcare de energie treptată! Noi ne imaginăm plăcile astea, noi nu știm cum stau acolo în pământ, n-a intrat nimeni la 10 km adâncime! Celelalte cutremure, anterioare, ne-au dovedit că această teorie are un dram de adevăr!”,
a precizat Dan Crețu, Profesor la Universitatea Tehnică de Construcții, București.

În timp ce autoritățile se declara surprinse și la milă naturii, oamenii se roagă la Dumnezeu să liniștească pământul.

Cu spaima imensă în suflete și cu gândul că în orice moment pământul s-ar putea să le fugă de sub picioare, așa trăiesc locuitorii din județul Gorj. Chiar în timp ce echipa Asta-i România filma în comună Arcani, cea mai afectată de ultimele cutremure, pământul s-a zdruncinat din nou: 3,2 grade pe scară Richter. Nimeni nu mai știa al câtelea seism a fost, iar casele sunt din ce în ce mai afectate.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

O familie se mutase în urmă cu cinci ani de la oraș în comună Arcani, cu gândul să trăiască în liniște la țară și să se bucure de aer curat, acum se uită neputincioși și necăjiți cum pereții sunt brăzdați de fisuri din ce în ce mai adânci la interior, încât intră degetele în tencuiala până la cărămidă.

Camera femeii a fost distrusă așa că s-a mutat într-o altă încăpere, unde să facă nopți albe, pentru că doarme iepurește și cât mai aproape de ușa, pentru a ieși repede din casă, când pământul va începe iar să se frământe. Niciun perete nu a scăpat fără crăpături și nici un colț din casă nu mai este sigur.

Citește și: Un nou val de cutremure sâmbătă dimineața, în Gorj. INFP: "Pot apărea şi replici de intensitate mai mare"

Citește și: Cutremurul din Gorj a înregistrat aproximativ 1.000 de replici. Specialiștii anunță alte cutremure în perioada următoare