În interiorul operațiunii de salvare a copiilor răpiți de rusi din Ucraina

Autor: Bogdan Frațilă

Mai mult de 19.000 de copii au fost deportați în Rusia. Părinții lor încearcă să îi aducă înapoi, câte un copil pe rând!

Sursa: Captură YouTube

Mai mult de 19.000 de copii au fost deportați în Rusia. Părinții lor încearcă să îi aducă înapoi, câte un copil pe rând!

Mai mult de 19.000 de copii au fost deportați în Rusia. Părinții lor încearcă să îi aducă înapoi, câte un copil pe rând. În curtea unei biserici locale din Kiev, sosește o dubiță gri, care poartă afișul "Evacuare. Copii". Ușile se deschid brusc și din ea sare o femeie cu părul firav, în jur de 40 de ani: Oksana Galkina.
"Am prins-o! Mi-am adus-o în sfârșit pe Liza mea înapoi!", strigă fericită în timp ce îi zărește pe voluntarii de la Salvați Ucraina, ONG-ul care a ajutat-o să ducă la bun sfârșit cea mai formidabilă misiune în care s-a angajat

vreodată: salvarea fiicei sale de 16 ani, Liza, din teritoriile ocupate de ruși din Ucraina.
În compania a încă o duzină de alți părinți și tutori legali ai copiilor răpiți, Galkina a călătorit prin Uniunea Europeană, în Rusia și apoi în teritoriile sudice ale Ucrainei ocupate de ruși, pentru a se întoarce în cele din urmă acasă. Scopul lor? Să-și recupereze copiii pe care Rusia îi smulsese din brațele lor.

Povestea lui Galkina oferă o privire asupra uneia dintre ororile războiului ucrainean: Transferul forțat a mii de copii din Ucraina în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia. Deși numărul exact al copiilor implicați rămâne incert, potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), guvernul ucrainean a identificat peste 19.000 de copii despre care spune că au fost deportați în Rusia. Liza este unul dintre cei doar 371 de copii pe care organizații precum Salvați Ucraina și Biroul Ombudsmanului ucrainean au reușit să îi salveze.

Rusia recunoaște că a transferat copii din Ucraina, susținând că îi salvează de ororile războiului sau că facilitează adopția sau plasamentul orfanilor. Dar OSCE a documentat evacuări neconsensuale despre care spune că reprezintă crime de război, iar Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în ceea ce instanța consideră a fi o crimă de război în curs de desfășurare.

"Indiferent de forma de plasament, copiii ucraineni se află într-un mediu în întregime rusesc, inclusiv în ceea ce privește limba, obiceiurile și religia și sunt expuși la [o] campanie de informare pro-rusă care echivalează adesea cu o reeducare țintită, precum și sunt implicați în educația militară", a declarat OSCE într-un raport recent. "Federația Rusă nu ia nicio măsură pentru a promova în mod activ întoarcerea copiilor ucraineni. Mai degrabă, creează diverse obstacole pentru familiile care încearcă să își recupereze copiii."

Ceea ce este exact ceea ce a descoperit Galkina după ce fiica ei a fost răpită din orașul ucrainean Kherson.

Rusii au proclamat-o orfană!

Odiseea Lisei a început în toamna anului trecut, după ce mama ei a fost de acord să îi permită să locuiască în căminul colegiului local unde începuse să studieze pentru a deveni patiser. Kherson și regiunea înconjurătoare se aflau atunci sub ocupație rusă.


La o săptămână după începerea cursurilor, Galkina a decis să își viziteze fiica. Spre disperarea ei, a descoperit că Liza, alături de zeci de alți copii, lipsea. "Prin intermediul unui serviciu social, am descoperit că toți au fost duși în Crimeea pentru vacanță", și-a amintit ea. "Dar eu nu mi-am dat permisiunea pentru asta".
Așa-zisa vacanță, care inițial trebuia să dureze două săptămâni, s-a întins pe trei luni. Liza a fost apoi mutată la Genichesk, un oraș din regiunea ucraineană ocupată Zaporizhzhia, pentru a-și relua studiile. "Au amenințat-o că, dacă nu pleacă, o vor închide în subsol", a spus Galkina.
Cu ajutorul prietenilor și colegilor de clasă ai fiicei sale care aveau smartphone-uri, Galkina a reușit să o găsească pe Liza pe rețelele de socializare. Liza avea acum un operator de telefonie mobilă rusesc și i s-a oferit cetățenia rusă, pe care a refuzat-o. După ce a petrecut încă opt luni în Genichesk, departe de mama ei și de casa ei din Kherson, s-a întâmplat ceva de neconceput: "Au proclamat-o orfană", și-a amintit Galkina.
Experiența Lisei se potrivește cu un model trasat de organismele de supraveghere a drepturilor omului și de organizații precum OSCE și CPI. De la emiterea mandatelor internaționale de arestare pentru Putin și Lvova-Belova în martie, Lvova-Belova a negat că Rusia încearcă să priveze copiii de limba și cetățenia ucraineană și a declarat că țara încearcă să reunească copiii cu membrii familiilor lor.

Dar grupurile de supraveghere au documentat modul în care Moscova a deportat copiii din regiunile ocupate ale Ucrainei în tabere de "reeducare" din Crimeea și Rusia, unde au fost uneori ținuți luni de zile și supuși la "educație patriotică și militară pro-rusă", inclusiv, în unele cazuri, la instruirea în utilizarea armelor de foc. Alți copii, separați de părinții lor în taberele de filtrare, au primit nume scrise în limba rusă și noi date de naștere pentru a îngreuna sarcina voluntarilor din Ucraina și Rusia de a-i localiza și de a-i înapoia părinților lor, potrivit Katerynei Rashevska, expert juridic la Centrul Regional pentru Drepturile Omului, un ONG care se ocupă de recuperarea copiilor din Rusia.

Liza și-a petrecut cele opt luni petrecute în Genichesk, locuind în căminul colegiului local nr. 27, unde s-a împrietenit cu Nastya Shevelyova, o tânără de 15 ani, tot din Kherson. Fetele au creat o legătură, întărită de experiența lor comună în captivitatea rusă. Liza și-a amintit de atmosfera înfiorătoare din Genichesk. "Era atât de frig în acel dormitor vechi", a spus Liza. "Eram înconjurate de soldați ruși. Nu aveam voie să închidem ușile din camerele noastre. Soldații puteau veni cu un control chiar și noaptea".

Într-o noapte, una dintre fetele din dormitorul lor a căzut de la fereastra de la etajul cinci. După aceea, nu li s-a mai permis să deschidă ferestrele pentru a lăsa să intre aer proaspăt. Liza și Nastya nu au descoperit niciodată cum a căzut fata sau ce s-a întâmplat cu ea după aceea.

Fetele au locuit alături de zeci de alți copii ucraineni. Timpul lor era strict reglementat și se aștepta ca ele să respecte un program școlar rusesc. Au refuzat să asculte lecțiile de istorie, deoarece nu se rostea nimic favorabil despre Ucraina, își amintește Nastya. Soldații, a adăugat ea, cumpărau lucruri și cheltuiau bani pentru acei copii care dădeau dovadă de afecțiune față de Rusia. Unii copii au spus că își vor da loialitatea celui care va învinge în război.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Rușii se prezentau drept eliberatori", a spus Nastya. "Dar, în același timp, te amenințau că te vor trimite în Cecenia pentru reeducare dacă nu faci ceea ce îți spun ei să faci". Atât Liza, cât și Nastya au spus că au cerut în repetate rânduri să fie trimise acasă, dar numai după ce mamele lor le-au localizat, au strâns suficiente documente pentru a le forța eliberarea și au călătorit pentru a le găsi, li s-a permis în cele din urmă să plece. Au ajuns la Kiev la 22 mai.

Copiii ucraineni sunt o resursă

Operațiunile de salvare precum cea care a eliberat-o pe Liza încep în momentul în care voluntarii ruși și ucraineni- care operează clandestin din cauza riscurilor de securitate- constată unde se află un copil răpit. ONG-uri precum Salvați Ucraina și Centrul Regional pentru Drepturile Omului îi ajută pe părinți să adune documente care să demonstreze că sunt sub tutela lor legală. Aceștia sunt conștienți că timpul trece, a spus Rashevska, în timp ce autoritățile ruse încearcă să convingă copiii de superioritatea rusă, să-i mituiască cu jucării și haine și să pretindă că părinții lor nu-i vor înapoi.

"În același timp, Rusia returnează într-adevăr un mic procent din copiii răpiți pentru a se legitima ca salvator", a spus Rashevska. "Acei părinți care reușesc să ajungă la copiii lor pot pleca acasă doar după ce mulțumesc Federației Ruse pentru că le-a salvat copiii în fața propagandiștilor ruși care îi așteaptă într-o cameră specială". Pentru unii părinți, călătoria spre brațele copiilor lor implică până la 12 ore de interogare intensă de către serviciile de informații FSB. Unii sunt interogați pentru a descoperi identitățile celor care îi ajută în încercarea de a-și recupera copiii, pentru a fi apoi trimiși înapoi în Ucraina cu mâinile goale.

Citește și: Donald Trump tinea Secrete și Dosare Nucleare americane in baie!

Citește și: Un nou ajutor militar de aproape 3 MILIARDE de dolari pentru Ucraina!

Citește și: Zelenskyy se întâlnește Papa Francisc si oficiali italieni la Roma!