Elevii și copiii de grădiniță se întorc în bănci, când România este la doar un pas de epidemie de gripă. Cazurile, automat, se vor înmulți și mai mult în următoarea perioadă, deoarece virusul gripal se va transmite și mai ușor.
Cum se vor întoarce elevii la școală
Astăzi, 6 ianuarie, Ligia Deca, ministrul Educației, le-a cerut inspectorilor școlari generali să acorde tot sprijinul necesar pentru ca școlile să își poată desfășura activitatea așa cum ar trebui, în condiții normale.
Asemenea lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Ligia Deca a cerut ca toată lumea să prioritizeze prevenția, pentru a nu fi nevoie de tratare mai târziu.
„Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea”, a spus ministrul Educației.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Simulare Bac 2023: Calendarul examenelor
Pentru ca acest lucru să se poată realiza, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică din județe, dar și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, pentru ca măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor să fie explicate și accesibile tuturor.
Obligațiile care vor trebui să fie respectate:
- Desemnarea unei persoane care să fie responsabilă în ceea ce privește comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică,
- Comunicarea către toate unitățile de învățământ a măsurilor menite să prevină îmbolnăvirea cu virusul gripal, ce urmează să fie transmite de către Ministerul Sănătății, mențiuni ce se vor regăsi și sub forma unui ghid practic, ce va fi înțeles de către toată lumea,
- Informarea Ministrului Sănătății în ceea ce privește orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic ce a fost constată în unitățile de învățământ.
Responsabilitățile conducerii unităților de învățământ:
- Prezentarea informațiilor legate de simptomele gripale/ ale infecțiilor respiratorii elevilor, preșcolarilor, antepreșcolarilor, pentru ca triajul epidemiologic să poată fi efectuat,
- Realizarea triajului în fiecare zi, atunci când începe prima oră de curs a fiecărui schimb,
- Asigurarea tuturor materialelor ce sunt necesare pentru dezinfecția periodică a
- Dezinfecția periodică a spațiilor de învățământ,
- Aerisirea periodică a sălilor de clasă,
- Instruirea elevilor în legătură cu comportamentul adecvat în această perioadă,
- Recomandarea utilizării măștii de protecție,
- Informarea în legătură cu necesitatea de a se consulta medicul de familie la apariția simptomelor, pentru a se putea stabili pașii următori care sunt necesari.