In Turcia si Armenia se comemoreaza eroii cazuti in primul Razboi Mondial. In urma cu o suta de ani, incepea o pagina de istorie dureroasa pentru ambele tari

Autor: S.B. Editor: Bogdan Mihai
Actualizat: 28 sep 2020, 11:05

Razboiul avea sa desparta doua popoare care pana atunci traisera impreuna.

Lideri din toata lumea au participat, vineri, in Turcia, la evenimentele care marcheaza 100 de ani de la inceputul Bataliei de la Gallipoli, orasul Çanakkale de astazi.  In urma cu un secol, pe 25 aprilie, fortele Aliate din Australia, Marea Britanie si Noua Zeelanda incepeau lupta impotriva armatei otomane. Sute de mii de soldati si-au pierdut viata in bataliile care au durat nu mai putin de 9 luni. Zeci de oficiali, sefi de state si reprezentanti ai guvernelor au fost astazi alaturi de Recep Tayyip Erdoğa, la comemoniile de la Çanakkale.

E zi de doliu si la Erevan, unde armenii isi plang si ei mortii. Tot in 1915, pe 24 aprilie, incepeau si luptele dintre armeni si turci, care pana atunci traisera impreuna. Comemorarea are si astazi, dupa o suta de ani, o conotatie extrem de tensionata pentru cele doua state. Liderii armeni acuza Turcia de pierderea a peste 1 milion de oameni.

A fost un razboi, sustin autoritatile de la Ankara, iar victimele au cazut in lupta.

Turcia a deplans, dealtfel, oficial, pierderile suferite in lupta de Armenia in urma cu un secol. Cea mai importanta este impacarea, spun si liderii de la Ankara, care transmit catre Erevan mesaje de reconciliere intre cele doua popoare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

In Romania comunitatea

armeana si cea turca reusesc sa convietuiasca fara probleme, chiar daca Primul Razboi Mondial a indepartat cele doua popoare, in urma urma cu o suta de ani. De la Bucuresti, ambasadorul Turciei face un apel la o mai buna intelegere intre cele doua state: „ trebuie sa privim spre viitor, cred ca suntem pregatiti sa ne reunin, turcii si armenii, si sa ne impacam cu trecutul si sa deschidem oportuniti pentru viitoarele generatii”

##VIDEO136875##