Satul Hokse din Nepal mai este denumit și „Valea rinichilor” din cauza că, în aproape fiecare gospodărie, există câte un membru care și-a vândut unul dintre rinichi, din cauza sărăciei accentuate. Din păcate aceștia au fost mințiți de-a lungul timpului că organul le va crește la loc.
„Valea Rinichilor”, satul în care aproape fiecare nepalez și-a vândut unul dintre rinichi
În fiecare gospodărie din satul Hokse, de la poalele munților Himalaya, există câte un membru al familiei care și-a vândut câte un rinichi din cauza sărăciei accentuate.
Potrivit sky.com, doi bărbați și-au ridicat bluzele ca să le arate jurnaliștilor cicatricile largi de pe corpurile lor. Cei doi bărbați nu au mai mult de 40 de ani și păreau destul de stânjeniți când au ales să facă acest gest, dar au vrut să împărtășească povestea lor cu întreaga lume.
Din păcate, Kanchha nu mai poate lucra din cauza durerilor foarte mari pe care le resimte, încă, după operație.
Acesta a precizat că:" Este imposibil de numărat câți au făcut-o. Peste tot, în acest sat, în acel sat, atât de mulți oameni și-au vândut rinichii".
Satul în care cei doi bărbați s-au născut are o istorie lungă presărată cu probleme, mai ales că în fiecare gospodărie există cel puțin o persoană care a ales să își vândă un rinichi.
De ani de zile brokerii vizitează satul, reușind să îi convingă pe oameni să își vândă unul dintre aceste organe, deși acest lucru este total interzis.
Deși localnicii se luptă cu aceste ilegalități, tot se simt păcăliți, dar și extrem de afectați de acest lucru. Unii dintre localnici au fost mințiți că organele le vor crește la loc, iar în prezent sănătatea le este afectată destul de tare.
Un număr tot mai mare de nepalezi au ales să lucreze în străinătate
Din cauza problemelor financiare, tot mai mulți nepalezi aleg să lucreze în străinătate, mai ales în statele din Golf și în Malaezia, pentru a face mai mulți bani pentru familiile lor de acasă, iar acest lucru vine cu propriile sale riscuri.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
La scurt timp după ce aleg să plece, tot mai mulți tineri se reîntorc în Nepal pentru că au nevoie disperată de un transplant de rinichi. Oamenii de știință precizând că acest lucru se datorează expunerii prelungite la temperaturi ridicate și deshidratare.
Un bărbat în vârstă de 31 de ani, pe nume Suman, a fost într-o stare de depresie din cauza problemelor financiare încât își dorea să se sinucidă. Singura sa opțiune a fost să plece în India și să îi vândă un rinichi unei femei care pretindea că este sora lui. Acesta a fost plătit cu 3.000 de lire sterline, iar întregul proces la marcat atât fizic cât și psihic.
Suman a ținut să precizeze" M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința... Când m-am trezit, mă durea foarte tare. Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul.”
Suman nu a știut sigur dacă decizia pe care a luat-o atunci când a ales să facă acest pas era una corectă sau nu, dar legea indiană este clară- donatorii trebuie să fie rude și trebuie să prezinte actele necesare.
În India traficul de organe este la ordinea zilei și este alimentat de un decalaj mare dintre cerere și ofertă. Din cauza lipsei de donatori, piața neagră a luat amploare în ultimii ani, iar printre cei care se ocupau de trafic au fost descoperiți și medici.
Kanchha, unul dintre bărbații care și-a vândut rinichiul în India a declarat "Agenții făceau documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene. Rinichiul meu a fost dat unei surori false. Cred că medicul din India știa că l-am vândut".
Deși localnicii din Hokse avertizează și insistă ca nimeni să nu își mai doneze rinichii, tot mai există persoane care aleg să facă acest pas, cu speranța că vor reuși să își îmbunătățească viața.