Update live: În ziua 663 de război în Ucraina, voluntarii ruși anti-Putin au revendicat un atac lansat în zona Belgorod

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 dec 2023, 12:25

Ucraina anunță că a doborât o rachetă de croazieră Iskander-K și 20 de drone lansate de către armata rusă.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

Ucraina anunță că a doborât o rachetă de croazieră Iskander-K și 20 de drone lansate de către armata rusă

Într-un episod tensionat al conflictului dintre Ucraina și Rusia, autoritățile ucrainene au anunțat că au respins cu succes un atac al armatei ruse, doborând o rachetă de croazieră Iskander-K și 20 de drone într-o contraofensivă desfășurată în noaptea de sâmbătă spre duminică. În același timp locuitorii din Tulcea și alte 16 localități au primit mesaje Ro-Alert cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian în urma atacurilor din Ucraina. 

Un grup paramilitar anti-Putin  revendicat acțiunea transfrontalieră din zona Belgorod

Într-un eveniment îndrăzneț și tensionat, Așa-numita Legiune pentru Libertatea Rusiei, un grup paramilitar de voluntari ruși cu sediul în Ucraina, a revendicat responsabilitatea pentru un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod. Grupul, declarat terorist de către autoritățile de la Moscova, afirmă că a distrus o fortăreață a trupelor ruse în apropierea satului Terebreno și că a plasat mine în zonă.

Cu toate acestea, sursele nu au confirmat încă dacă au fost înregistrate victime printre soldații ruși.

Evenimentele s-au desfășurat la doar câțiva kilometri adâncime în teritoriul rus, provocând un val de îngrijorare și speculații cu privire la consecințele pe termen lung ale acestei acțiuni neașteptate. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că Terebreno se află sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei și a recunoscut că o „bătălie” are loc la marginea satului, soldată cu avarii la trei case și câteva linii electrice.

Această mișcare îndrăzneață a Legiunii pentru Libertatea Rusiei nu face decât să întărească tensiunile dintre Ucraina și Rusia și să sublinieze frustrările și nemulțumirile grupurilor anti-Putin din rândurile rușilor. Este important de subliniat că acțiunile acestui grup sunt văzute ca fiind ilegitime de către Kremlin, care a calificat organizația drept teroristă și promotor al instabilității în regiune.

Impactul asupra relațiilor diplomatice dintre cele două țări vecine este iminent, iar comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile.

Întrebările cu privire la sprijinul extern al Legiunii pentru Libertatea Rusiei, precum și implicațiile pe termen lung ale acestei acțiuni neașteptate, rămân în centrul atenției.

Pe măsură ce evenimentele se dezvoltă, se impune o analiză atentă a contextului geopolitic și a consecințelor imediate asupra securității regionale. Este clar că această acțiune neașteptată va contribui la intensificarea atât a tensiunilor interne din Rusia, cât și a conflictului deja fragil din regiunea ucraineană.

Rusia și Ucraina continuă cu atacurile una împotriva celeilalte

Într-un nou episod al conflictului dintre Ucraina și Rusia, Ucraina anunță că a doborât o rachetă de croazieră Iskander-K și 20 de drone lansate de către armata rusă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Forțele Aeriene Ucrainene au emis un comunicat oficial, declarând că au respins cu succes atacurile rusești, adăugând că racheta Iskander-K nu și-a atins ținta.

Potrivit declarațiilor oficiale, forțele de ocupație ruse au folosit o rachetă de croazieră Iskander-K, o rachetă ghidată Kh-59 și 20 de drone de atac de tip Shahed. Cu toate acestea, Ucraina a reușit să contracareze aceste amenințări și să doboare racheta și dronele respective, demonstrând o rezistență solidă împotriva agresiunii.

De partea rusă, Ministerul Apărării afirmă că forțele lor au "interceptat și distrus" 33 de drone ucrainene în trei regiuni de graniță, respectiv Lipețk, Rostov și Volgograd. Atacurile cu drone ale Ucrainei au devenit aproape zilnice în regiunile rusești de la frontiera cu Ucraina, iar aceste evenimente contribuie la intensificarea tensiunilor din zonă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Update Live: În ziua 660 de război în Ucraina, Moscova a transmis astăzi un mesaj dur cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Este demn de menționat că aceste evenimente au loc în contextul unui conflict în desfășurare, cu atacuri reciproce din ambele părți. Bombardamentele zilnice ale orașelor ucrainene de către forțele ruse și atacurile cu drone din partea Ucrainei reflectă o escaladare a violențelor în regiune.

În ultima săptămână, Rusia a efectuat un atac masiv cu drone în sudul Ucrainei și a vizat capitala, Kiev, utilizând rachete balistice, soldate cu rănirea a aproximativ cincizeci de persoane. Acest episod reprezintă doar unul dintre multele acte de violență care marchează această criză continuă dintre cele două țări.

Comunitatea internațională privește cu îngrijorare și atenție la aceste evoluții, încercând să medieze și să găsească soluții diplomatice pentru a aduce pacea în regiune. Cu toate acestea, în timp ce discuțiile diplomatice sunt în desfășurare, terenul rămâne încă fierbinte, iar populația din ambele țări suferă consecințele acestui conflict devastator.

Mesaje RO-Alert în Tulcea în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina

Într-un nou capitol al conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac agresiv cu drone și rachete asupra teritoriului ucrainean. Anunțând că a doborât 33 de drone inamice în spațiul său aerian, Rusia susține că aceste acțiuni sunt parte a strategiei sale militare în contextul conflictului din regiune.

Unul dintre cele mai tragice incidente în urma atacurilor rusești a avut loc la Odesa, unde un civil a fost ucis în urma unui atac aerian. Aceasta marchează o escaladare a violențelor și aduce suferință populației civile, care se află în mijlocul acestui conflict devastator.

În paralel, 16 comune din județul Tulcea, la granița cu Ucraina, au fost avertizate cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian în urma atacurilor din Ucraina. Mesajul RO-ALERT, transmis populației, a recomandat cetățenilor să ia măsuri de protecție și adăpostire în cazul în care situația o impune.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta a informat că structurile cu rol de apărare a teritoriului României și NATO au identificat posibile atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în zona de frontieră cu România. Avertismentul transmis populației tulcene a fost menit să pregătească oamenii pentru orice situație de urgență care ar putea să apară în urma conflictului din regiune.

Citește și: Update Live: În ziua 659 de război în Ucraina, Rusia a atacat cu drone porturile aflate pe Dunăre. O dronă a căzut în apropiere de localitatea Grindu

Este important de menționat că, în ciuda avertismentelor, nu s-au primit la dispeceratul ISU Delta niciun apel care să confirme căderea unor obiecte pe teritoriul României. Cu toate acestea, situația continuă să fie fluidă și tensionată, iar populația este sfătuită să rămână vigilentă și să urmărească instrucțiunile autorităților pentru a se proteja în fața unor posibile amenințări. Conflictul din Ucraina continuă să creeze valuri de instabilitate în regiune, iar comunitatea internațională privește cu îngrijorare la evoluțiile recente, încercând să găsească soluții pentru a aduce pacea și stabilitatea în zonă.