Update Live în ziua 665 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru coridorul oferit pentru transportul cerealelor și nu numai

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 dec 2023, 12:10

Orașul Kupiansk a fost ocupat în primele zile ale invaziei ruse, din 24 februarie 2022.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

Rusia deține o superioritate numerică și materială în nord-estul Ucrainei.

În cadrul conflictului din Ucraina, orașul Kupiansk din nord-estul țării devine un punct fierbinte al confruntării dintre Armata Ucraineană și cea Rusă. Desfășurându-se pe fundalul unui context complicat, bătălia pentru Kupiansk reflectă tensiunile crescânde dintre cele două țări și provocările semnificative cu care se confruntă forțele ucrainene. Acest articol examinează evoluțiile recente ale situației, evidențiind declarațiile recente ale comandantului armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, și reacția Ministerului rus al Apărării.

Volodimir Zelenski mulțumește României pentru ajutorul oferit

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a evidențiat importanța colaborării strânse dintre Ucraina, România și Moldova în contextul blocadei frontierei cu Polonia, exprimându-și recunoștința față de aceste țări în cadrul conferinței sale de final de an.

Într-un răspuns ferm și emoționant la o întrebare a unui jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza, Zelenski a subliniat că ucrainenii sunt dispuși să-și apere vecinii polonezi cu prețul vieții lor.

"Trebuie să fim sinceri. Președintele a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră," a declarat liderul de la Kiev.

Zelenski a mulțumit explicit României și Moldovei pentru coridorul oferit în timpul blocadei frontierei cu Polonia. Apreciind gestul de solidaritate, el a subliniat importanța sprijinului acordat într-un moment critic.

"Slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă," a adăugat președintele ucrainean, exprimând recunoștință față de abordarea pragmatică a României în această situație.

În discursul său, Zelenski a accentuat că blocada granițelor era vitală pentru supraviețuirea Ucrainei și a menționat dificultățile generate de lipsa unui coridor liber al Mării Negre prin care să poată exporta cerealele. Astfel, declarațiile sale subliniază nu doar solidaritatea regională, ci și importanța sprijinului reciproc în contextul provocărilor geopolitice.

Armata rusă are superioritate în ceea ce privește armamentul în Kupiansk

Orașul Kupiansk a fost ocupat în primele zile ale invaziei ruse din 24 februarie 2022, dar în luna septembrie a aceluiași an, a fost eliberat în urma unei ofensive ucrainene surpriză. De atunci, însă, luptele au continuat să fie intense, iar forțele rusești, consolidându-se după eșecul contraofensivei ucrainene din vară, au preluat inițiativa ofensivei în jurul Kupiansk.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, a subliniat marți că Armata Rusă deține o „superioritate” evidentă în ceea ce privește armamentul și efectivele din zona Kupiansk. Descriind situația drept „complicată”, Sirski a recunoscut nevoia de a lupta împotriva unui inamic numeric și material superior. Cu toate acestea, el a asigurat că forțele ucrainene rezistă și continuă să lupte pentru apărarea teritoriului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministerul rus al Apărării a respins opt atacuri ucrainene în jurul orașului Kupiansk și a anunțat intensificarea presiunii în jurul orașului Bahmut, cucerit de Moscova într-o bătălie sângeroasă în vară. Acest răspuns evidențiază determinarea Rusiei de a consolida controlul asupra regiunii și de a menține presiunea asupra forțelor ucrainene.

Citește și: Update Live în ziua 664 de război în Ucraina: America pregătește ultimul pachet cu ajutoare pentru Ucraina

Cu toate eforturile depuse de Ucraina, tensiunile interne din Statele Unite și Uniunea Europeană au încetinit sprijinul occidental pentru Ucraina. Apelurile Ucrainei pentru furnizarea de arme și muniții se întâmpină cu provocări, iar forțele ucrainene sunt nevoite să raționalizeze resursele disponibile.

În paralel cu luptele terestre, utilizarea drone-urilor devine o componentă semnificativă a conflictului. Kievul declară doborârea a două drone rusești în vestul țării, în timp ce Moscova pretinde distrugerea a patru drone deasupra regiunilor rusești Briansk și Kaluga, ilustrând un aspect al războiului informațional și manipularea informațiilor.

Bătălia în jurul orașului Kupiansk rămâne un punct focal în conflictul dintre Ucraina și Rusia, reflectând complexitatea și intensitatea confruntării. În timp ce forțele ucrainene se confruntă cu provocări semnificative, determinarea lor de a rezista și de a lupta în ciuda superiorității incontestabile a Rusiei demonstrează curajul și hotărârea lor în fața unei situații dificile. Evoluțiile ulterioare vor continua să capteze atenția comunității internaționale, într-un context în care sprijinul extern și gestionarea eficientă a resurselor devin cruciale pentru Ucraina.

Un soldat rus vrea să depună plângere la CPI împotriva Rusiei

Un fost soldat rus, identificat în presa olandeză drept Igor Salikov, în vârstă de 60 de ani, a solicitat azil în Olanda și dorește să depună mărturie la Curtea Penală Internațională (CPI) cu privire la crimele de război la care a fost martor în timpul conflictului din Ucraina. Salikov afirmă că a făcut parte din trupele rusești desfășurate în Donețk, estul Ucrainei, în 2014, și a lucrat ca instructor pentru grupul de mercenari Wagner în aceeași regiune.

Reuters nu a putut verifica independent poziția lui Salikov în cadrul forțelor separatiste pro-ruse sau a grupului Wagner. Cu toate acestea, procurorul ucrainean pentru crime de război, Iurii Belousov, a confirmat că Salikov a fost în contact cu autoritățile ucrainene timp de mai bine de șase luni și a depus mărturie. Belousov a afirmat că fostul soldat rus a furnizat informații cruciale despre invazia din 24 februarie 2022 și a relatat crime de război, dintre care unele au fost deja confirmate în urma investigațiilor.

Curtea Penală Internațională desfășoară o anchetă privind presupusele crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina. În martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, subliniind gravitatea acuzațiilor și implicarea înaltei conduceri ruse în evenimentele tragice din Ucraina.