Update Live: În ziua 684 de război în Ucraina, Vladimir Putin a susținut un discurs cu ocazia Crăciunului pe rit vechi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 ian 2024, 12:25

Ucraina a anunțat că a doborât 21 de drone dintre cele 28 lansate de Rusia.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

Armata ucraineană a doborât 21 de drone dintre cele 28 care au fost lansate de către armata rusă.

Rusia a lansat 28 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, însă armata ucraineană a reușit să doboare 21 dintre acestea.  11 persoane dintre care și copii au fost uciși.

Vladimir Putin discurs cu ocazia Crăciunului pe rit vechi

Vladimir Putin a susținut un discurs pentru Crăciunul pe rit vechi. El nu a făcut nici un apel la încetarea focului, dar a promis că îi va susține pe soldații care apără interesele Rusiei.

Acesta a precizat că: "Mulţi dintre bărbații noştri, băieții noştri curajoși, eroici, războinici ruși, chiar şi acum, în această sărbătoare, apără interesele ţării noastre cu armele în mână".

De asemenea, televiziunea de stat a arătat imagini cu liderul Rusiei participând, împreună cu o parte din membrii familiei sale la ceremonia religioasă de la miezul nopții.

În același timp, Putin a ordonat guvernanților să le ofere un sprijin mai mare familiilor soldaților uciși în războiul cu Ucraina: "Aş dori ca întâlnirea noastră să fie un semnal clar şi ușor de înțeles pentru toţi

colegii mei din întreaga Federație Rusă şi de la toate nivelurile- un semnal clar pentru a mă asigura că ei sunt întotdeauna şi pretutindeni alături de voi, repet, la orice nivel de putere".  

Atac cu drone asupra Ucrainei

Forțele aeriene ucrainene au anunțat duminică dimineața că Armata rusă de invazie a lansat peste noapte 28 de drone de ata c și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei, iar sistemele lor de apărare au reușit să distrugă 21 dintre acestea. Potrivit surselor, rușii au vizat, în principal, sudul și estul Ucrainei în ultimul atac, provocând îngrijorare cu privire la intensificarea ostilităților în această regiune.

Atacurile au fost raportate în special în orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, unde cel puțin 11 oameni, printre care și cinci copii, au fost uciși în timpul bombardamentului rusesc. În plus, alte opt persoane au fost rănite în acest atac tragic. Guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filașkin, a dezvăluit că zona a fost țintită de rachete S-300.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat atacurile, acuzând rușii că au lovit "clădiri rezidențiale obișnuite, case private". Acest incident reamintește de intensitatea conflictului din august 2023, când orașul Pokrovsk a fost bombardat intens, soldându-se cu nouă morți și 82 de răniți.

Citește și: Update Live: În ziua 681 de război, Ucraina a emis o declarație oficială privind acuzațiile referitoare la utilizarea de către armata rusă a unor rachete nord-coreene  

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Orașul Pokrovsk, care avea 60.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului și care se află la aproximativ cincizeci de kilometri de linia frontului, pare să fie un punct fierbinte al conflictului dintre Rusia și Ucraina. Atacurile recente, inclusiv folosirea drone-urilor de atac și rachetelor de croazieră, indică o schimbare a strategiei militare ruse și crește temerile privind escaladarea conflictului.

Victime ale tirurilor rusești au fost raportate și în sudul Ucrainei în acest sfârșit de săptămână, subliniind amploarea și impactul devastator al conflictului asupra populației civile. Comunitatea internațională își exprimă îngrijorarea în fața evoluției situației și apelează la un efort diplomatic intens pentru a opri violențele și a restabili pacea în regiune.

Rusia a lansat un atac cu rachete în Ucraina

Duminică spre luni, noaptea, o serie de atacuri devastatoare au avut loc în mai multe regiuni din Ucraina, într-un eveniment care a marcat o escaladare periculoasă a conflictului dintre cele două țări. Armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete, inclusiv rachete de tipul Kinjal, către mai multe orașe ucrainene, inclusiv Dnipro și Krivoi Rov, în regiunea Dnipropetrovsk. Exploziile au fost raportate în aceste zone, provocând îngrijorare și panică în rândul populației.

Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis o notă de optimism în ciuda gravității situației. El a subliniat că situația pe câmpul de luptă rămâne relativ stabilă și a exprimat încrederea că Rusia poate fi readusă în cadrul dreptului internațional. Zelenski a declarat: „Chiar și Rusia poate fi readusă înapoi în cadrul dreptului internațional. Agresiunea sa poate fi zădărnicită.”

Citește și: Update Live, în ziua 680 de război, armata ucraineană nu mai are muniție pentru atacurile aeriene masive

Această atitudine determinată a președintelui ucrainean subliniază determinarea Ucrainei de a face față agresiunii ruse și de a-și apăra suveranitatea. În același timp, el a adus în discuție necesitatea unei abordări colective a securității europene. Zelenski a subliniat că războiul din Ucraina evidențiază necesitatea ca Europa să-și consolideze eforturile și să dezvolte o producție comună de arme.

„Bătrânul Continent trebuie să-și dezvolte capacități de apărare comune pentru a face față provocărilor globale. Situația actuală arată că suntem într-un moment în care solidaritatea și colaborarea sunt esențiale pentru a asigura securitatea tuturor statelor europene", a subliniat președintele ucrainean.

[Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official]

Această perspectivă indică o schimbare semnificativă în modul în care statele europene privesc securitatea lor colectivă. Acest eveniment tragic ar putea servi ca catalizator pentru eforturile de consolidare a capacităților de apărare comune și pentru dezvoltarea unei politici de securitate europene mai unite.

În timp ce comunitatea internațională urmărește evoluția situației și își exprimă îngrijorarea față de escaladarea conflictului, întrebările privind solidaritatea și colaborarea europeană în domeniul securității rămân în centrul atenției. Este clar că evenimentele recente au pus sub presiune statele europene să își revizuiască strategiile de securitate și să identifice modalități de a face față provocărilor într-un mod unitar și eficient.