Marea si importanta sarbatoare a Inaltarii Domnului face parte dintre cele 12 mari Praznice Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe. Inaltarea Domnului se sarbatoreste in fiecare an in functie de data la care se praznuieste Sfintele Pasti, mai precis, la 40 de zile de la Invierea Domnului sau Sfintele Pasti. Astfel, anul acesta sabatoarea Inaltarii Domnului a picat pe data de 10 iunie.
De asemenea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat Inaltarea Domnului, drept Sarbatoare Nationala Bisericeasca si totodata este considerata ca fiind si ziua de comemorare a eroilor neamului romanesc, fiind numita
Ce nu trebuie sa faceti de Inaltarea Domnului pentru a va merge bine tot restul anului!
Potrivit libertateapentrufemei.ro, in ziua Inaltarii Domnului, nu se seamana culturi pe campuri, deoarece nu vor da roade la toamna.
Traditia spune ca este bine ca oamenii sa se incinga la brau cu frunze de nuc, pentru a le aduce sanatate. Iar in privinta animalelor, acestea sunt lovite cu frunze de leustean pentru a se ingrasa si a fi sanatoase.
Femeile nu au voie sa faca treburi in gospodarie: sa prepare mancare, sa spele, sa coasa si nici sa dea din casa sare sau foc, pentru a nu avea parte de paguba sau certuri in familie.
In multe zone ale tarii, se obisnuieste sa se imparta pomana celor nevoiasi pentru sufletele celor adormiti si de asemenea se impodobesc mormintele si casele cu frunze de paltin si ferestrele cu frunze de leustean.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
De asemenea, credinciosii trebuie sa se salute cu "Hristos S-a Inaltat!" respectiv "Adevarat S-a Inaltat!", doar in ziua in care se praznuieste sarbatoarea Inaltarii Domnului.
Conform traditiei crestine, femeile trebuie sa vopseasca oua, ca si la Sarbatoarea Invierii Domnului si sa aiba pe mese cozanaci, bucate din care vor da si de pomana in ziua Inaltarii Domnului.
Citeste si: Inaltarea Domnului 2021. Iata ce traditii trebuie sa respecte credinciosii pentru a le merge bine tot anul!