Biserica Ortodoxa va praznui anul acesta Inaltarea Domnului in data de 10 iunie, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti. Este a doua mare sarbatoare a anului in curs ce mai poarta denumirea de Ispas, deoarece se spune ca Ispas ar fi fost un martor al Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, care ar fi spus tot ceea ce a vazut.
Sfanta Scriptura aminteste faptul ca dupa Invierea Sa, Iisus Hristos s-a aratat Apostolilor Sai vreme de 40 de zile, iar apoi S-a Inaltat la ceruri chiar in prezenta lor, astfel ucenicii Sai au fost martori la marele
Inaltarea Domnului cade intotdeauna intr-o zi de joi, iar anul acesta se va praznui pe data de 10 iunie, cand se va sarbatori totodata si Ziua Eroilor, care s-au jertfit pentru neamurile stravechi crestine. Astfel, in toate bisericile crestin-ortodoxe, dupa slujba de Inaltare, se va savarsi si slujba dedicata eroilor neamului romanesc.
In ziua Inaltarii Domnului crestinii se saluta cu ”Hristos s-a inaltat” si raspund cu ”Adevarat s-a inaltat”, pana in ziua in care se va praznui Pogorarea Sfantului Duh.
Traditii si obiceiuri populare de Inaltarea Domnului
In ziua Inaltarii Domnului credinciosii crestin-ortodocsi trebuie sa respecte mai multe obiceiuri si traditii importante pentru le merge bine tot anul. Iata de ce anume trebuie sa tina cont in aceasta zi de mare sarbatoare, potrivit fresh24.ro
- Credinciosii poarta frunze de nuc la brau, asa cum a purtat si Iisus
- Se spune ca oamenii care mor intre Pasti si Inaltarea Domnului ajung in Rai;
- După slujba de Inaltare din biserica, in unle zone ale tarii se organizeaza o procesiune pe camp, prilej cu care se sfintesc recoltele, pentru a fi roditoare la toamna.
- De Inaltarea Domnului se bat vitele cu frunze de leustean pentru a fi sanatoase, fertile si fara boli grave;
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- De Ispas, nu este voie sa se dea foc si nici sare din casa;
- Se spune ca tot ceea ce se seamna pe campuri dupa Inaltare nu va mai rodi;
- De asemenea se da de pomana pentru cei adormiti din familie, de regula se impart azime calde, ceapa verde, rachiu si lapte dulce.
Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște