Înălțarea Domnului 2023: Ce nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în această zi de sărbătoare? Tradiții și obiceiuri

Autor: Bianca Vidoi

Înălțarea Domnului se celebrează la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos

Sursa: PixaBay

Înălțarea Domnului 2023. Înălțarea Domnului se celebrează la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, iar această zi este trecută cu cruce roșie în calendar.

Înălțarea Domnului 2023. Această zi de sărbătoare este una dintre cele mai importante din luna mai, iar anul acesta este sărbătorită la data de 25 mai și pică într-o zi de joi, cum pică în fiecare an.

Citește și: Rugăciune pentru Înălțarea Domnului: Aduce noroc și sănătate în familie

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în această zi de sărbătoare?

Înălțarea Domnului 2023 este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, iar aceasta este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Domnului și pică într-o zi de joi. Anul acesta, Înălțarea Domnului 2023 este celebrată la data de 25 mai, zi care este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie.

Aceasta este ultima zi în care se mai pot vopsi ouă roșii, din acest motiv, acest aliment nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor în această zi de sărbătoare.

Alături de acest aliment trebuie să mai pregătim preparate pe care le-am găsit și pe masa de Paște, cum ar fi cozonacul sau pasca. Deși trebuie să existe pe masă, ouăle nu trebuiesc consumate în această zi deoarece se crede că acestea ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, care a plâns pentru fiul ei care s-a ridicat la ceruri.  

În această zi este bine ca românii să împartă păsat fiert în lapte dulce, pentru sufletele celor decedați, obicei ce le poate aduce norocul în casa credincioșilor, dar și belșug și sănătate.

Există și alte tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le practică de Înălțarea Domnului 2023. Se spune că în această zi este bine ca vitele să se bată cu leuștean pentru a fi sănătoase tot anul și pentru a se îngrășa. 

De altfel, de Înălțarea Domnului 2023 nu trebuie să se organizeze nunți sau botezuri pentru există o superstiție că aceste evenimente ar putea aduce ghinion. În această zi nu trebuie să spălăm rufele deoarece se crede că apa folosită ar fi amestecată cu lacrimile Maicii Domnului. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Rugăciune de rostit de Înălțarea Domnului 2023

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.

Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Nicolae de Vară 2023?

Surse: stirilekanald.ro, kfetele.ro