Înălțarea Domnului 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc și sănătate

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 25 ian 2024, 01:20

Înălțarea Domnului 2023 pică anul acesta pe data de 25 mai

Sursa: basilica.ro

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri la 40 de zile de la Învierea Domnului, în ziua de Ispas.

Înălțarea Domnului 2023 pică anul acesta pe data de 25 mai, dată marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, numit și Ispas în limbajul popular. Tradiții și obiceiuri pentru noroc și sănătate la Înălțarea Domnului 2023. 

Citește și: Moșii de vară 2023: Când se face pomenirea morților?

Când pică Înălțarea Domnului 2023 

Înălțarea Domnului 2023 este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile de la Paște.

Înălțarea Domnului Iisus Hristos este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, prăznuită la patruzeci de zile după Sfintele Paști și cade mereu într-o zi de joi. 

La patruzeci de zile după Înviere, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui (Evanghelia după Luca 16:19). 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Potrivit Sf Ioan Gură de Aur, Înălțarea Domnului este o sărbătoare înaltă și mare, care covârșește mintea omenească, și vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a așezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi, neamul omenesc iarăși s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi, vrajmășia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârșit.

Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aștepta. Căci cine ar fi nadăjduit că Dumnezeu iarăși se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrajmaș al oamenilor, ci pentru că robul era ușuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulțumit”

Tradiții și obiceiuri în ziua de Înălțare 2023

În tradiția populară, există o serie de tradiții și obiceiuri în ziua de Înălțare pe care oamenii le respectă cu sfințenie din moși-strămoși pentru a avea parte de noroc, sănătate, un an îmbelșugat și spor în casă. 

Potrivit tradiției populare, în noaptea dinaintea Înălțării Domnului, fetele și flăcăii se adunau sub aluni, existând credința că alunii înfloresc numai în această noapte și tot acum se și scutură.

Aceste flori erau strânse și folosite peste an ca plante de leac și pentru farmece de dragoste. De altfel plantele culese în această zi ar avea puteri vindecătoare sporite.

Un alt obicei legat de sărbătoarea de Ispas este acela potrivit căruia nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, mai ales bani, sare și chibrituri și nu se înstrăinează nimic din gospodărie ca să nu se piardă sporul casei.

La Înălțare, vitele se ating cu leuștean pentru a se îngrășa și pentru a fi sănătoase peste an. Tradiția spune că fetele și femeile trebuie să poarte la brâu frunze de leuștean ca să nască prunci sănătoși. În unele sate se poartă la brâu frunze de nuc pentru că așa ar fi avut Iisus când s-a înălțat la cer.