Înălțarea Domnului 2023: Cum se vopsesc ouăle pentru această mare sărbătoare? Greșeala pe care trebuie să o eviți

Author: Cristina Mocanu

Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului și care este greșeala pe care trebuie să o eviți?

Sursa: pixabay.com

Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului și care este greșeala pe care trebuie să o eviți?

Ce obiceiuri și tradiții se păstrează de Înălțarea Domnului și în ce culoare se vopsesc ouăle?

Pe ce dată este Înălțarea Domnului?

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ.  Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

Potrivit Bibliei, se spune că după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.

În acest an, Înălțarea Domnului cade joi, pe data de 25 mai.

Citește și: Ce nu este bine să faci, de obicei, joia? Tradiția care îți aduce noroc în casă

Când se vopsesc ouăle și în ce culoare?

Ce obiceiuri și tradiții se păstrează de Înălțarea Domnului și în ce culoare se vopsesc ouăle?
[Sursa: pixabay.com]

Joi, pe 25 mai, credincioșii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ziua Eroilor.

Această zi, este ultima zi în care gospodinele mai au voie să vopsească ouăle. Indicat este ca ouăle să fie vopsite tot în roșu, culoarea care simbolizează sângele Mântuitorului

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Dacă în aceste 40 de zile de la Paște și până la Înălțare, credincioșii au obișnuit să se salute cu „Hristos a Înviat!”, de Înălțare se vor saluta cu „Hristos s-a înălțat!”. De asemenea, de Înălțarea Domnului se organizează o masă festivă la fel ca în ziua de Paște, unde oamenii vor ciocni ouă roșii și vor mânca din bucatele pregătite special pentru această sărbătoare.

Ce este bine să dai de pomană în această zi și ce tradiții este bine să păstrezi?

Pe lângă ouă, oamenii pun în pachete pască, plăcintă, pâine, ceapă verde sau rachiu. De asemenea, nu lipsește nici cozonacul proaspăt sau alte alimente îndrăgite de cei trecuți la cele veșnice.

Mormintele rudelor, cât și mormintele părăsite se împodobesc cu frunze de paltin în această zi. În felul acesta răposații se vor odihni în pace și strigoii vor fi alungați din cimitire.

De asemenea, în această zi este sărbătorită și Ziua Eroilor. Astfel că, în biserici, la ora 12:00 se trag clopotele și se țin anumite rugăciuni în memoria acestora.

Tradiția amintește că în această zi cerurile sunt deschise, iar sufletele morților, care au venit în ziua de Paște la casele în care au trăit o viață întreagă, se înalță din nou la cer. Alimentele date de pomană în ziua de Înălțare reprezintă merindele necesare pentru călătoria de întoarcere.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023: Ce nume se sărbătoresc în această zi?

Ce greșală să nu faci atunci când vopsești ouăle de Înălțarea Domnului?

Atenție, atunci când alegi să vopsești ouăle de Înălțare este bine să eviți să pui la fiert ouăle reci, scoase direct din frigider, sau dacă aglomerezi oala cu prea multe ouă, sunt șanse mari să le spargi coaja. De aceea, este recomandat ca înainte să le fierbi, să scoți ouăle cu cel puțin 1 oră din frigider. Totodată, îți recomandăm să folosești o oală mare și să fierbi ouăle într-un singur strat. După ce apa a fiert, închide focul și lasă ouăle să stea în oală, acoperite cu un capac, timp de 10-15 minute.

Sursă: fanatik.ro