Înălțarea Domnului 2023: Este sau nu zi liberă?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 ian 2024, 02:40

Înălțarea Domnului cade în fiecare an într-o zi de joi, la 40 de zile după Paște.

Sursa: crestinortodox.ro

Înălțarea Domnului cade, în fiecare an, la 40 de zile de la Sărbătorile Pascale. Se dă liber de la stat sau nu în această zi?

Înălțarea Domnului cade în fiecare an într-o zi de joi, la 40 de zile după Paște. Este această zi considerată liberă legal sau nu?

Este Înălțarea Domnului considerată zi liberă de la stat sau nu?

Înălțarea Domnului nu face parte din categoria zilelor libere legale. Astfel, românii nu vor avea liber legal de Înălțare, ci doar de Rusalii.

Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. 

Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

Citește și: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan: Ce nu este bine să faci în această zi? Este mare păcat

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. 

Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

Potrivit Bibliei, se spune că după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.

Înălțarea Domnului are o dublă semnificație

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel,

în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.  

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În această zi sunt sărbătoriți eroii

La Sărbătoarea Înălțării Domnului este cinstită și Ziua Eroilor, de aceea în toate bisericile, mănăstirile, catedralele, cimitirele, troițele și monumentele închinate memoriei acestora se oficiază praznice de pomenire. De Înălțare, clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru țară și credință.

Pomenirea eroilor la Înălțarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920.

De asemenea, această decizie a fost consfințită cu prilejul altor două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001. Cu această ocazie, această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Sărbătoarea Înălțării Domnului este marcată prin diferite tradiții și obiceiuri.

Documentele religioase menționează că sărbătoarea Înălțării Domnului a fost celebrată și în Răsărit, și în Apus, la 40 de zile după Paște, într-o zi de joi.

În această zi, credincioșii participă la Slujba de Înălțare, care se săvârșește la biserici și catedralele din întreaga lume. Această slujbă reprezintă ocazia de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile Sale și de a cere binecuvântarea și protecția Sa.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc și sănătate

De asemenea, în această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.

De Înălțare, este bine să fim veseli, să evităm controversele și certurile și să fim generoși cu săracii din comunitatea noastră. În această zi, oamenii care s-au supărat se împacă cu dușmanii, fiind o zi a reconcilierii.

Sursă: libertatea.ro