În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe data de 2 iunie. În această zi, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Ce nu au voie credincioșii să facă în ziua de Înălțare și ce tradiții și superstiții se leagă de această sărbătoare?
Calendar creștin ortodox joi, 2 iunie 2022. Înălțarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie
Sărbătoarea Înălțării Domnului este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Conform rânduielilor bisericești, Iisus Hristos se afla pe Muntele Măslinilor în momentul în care s-a înălțat la ceruri. Acesta era însoțit de ucenicii săi, dar și de doi îngeri. În timp ce se ridica la ceruri pentru a se așeza mai apoi de-a dreapta tatălui, Iisus Hristos i-a binecuvântat pe Apostoli.
În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Înălțării Domnului nu are dată fixă, ci aceasta este stabilită în funcție de momentul în care este sărbătorit Paștele Ortodox. Cum în anul 2022 credincioșii au sărbătorit Paștele pe data de 24 aprilie, Înălțarea Domnului pică pe 2 iunie 2022.
Citeste si: Până când se spune „Hristos s-a Înălțat”. Ce spune Biserica Ortodoxă Română
Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului? Tradiții, obiceiuri și superstiții
Există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Înălțarea Domnului 2022. Fiind vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii nu au voie să facă treburi în gospodărie în această zi. Astfel, este ziua în care nu se spală haine, nu se calcă, nu se coase și nu se face curățenie. Se crede că cei care fac toate aceste lucruri și nu respectă sărbătoarea Înălțării Domnului vor avea parte de probleme.
De Înălțarea Domnului, credincioșii nu au voie să se certe sau să spună vorbe urâte. Există credința potrivit căreia cei care se vor certa în această zi vor avea motive de supărare întregul an, motiv pentru care ar trebui evitate conflictele în ziua de Înălțare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Există superstiția potrivit căreia sufletele celor care au murit de la Săptămâna Luminată și până în ziua de Înălțare se vor ridica la ceruri în această zi de sărbătoare. Din acest motiv se crede că este foarte important ca în ziua de Înălțare să fie date de pomană pachete cu alimente în memoria celor trecuți la cele veșnice.
În popor există o superstiție care spune că pentru a fi feriți de boală și de rele întregul an, credincioșii trebuie să își pună în jurul mijlocului ramuri de leuștean. Se crede că în ziua de Înălțare această plantă poate avea proprietăți vindecătoare.
În ziua de Înălțare, gospodinele pregătesc ouă roșii, aceasta fiind ultima zi din an în care mai pot fi consumate sau date de pomană.
De la Înălțarea Domnului și până de Rusalii, mai exact timp de 10 zile, credincioșii se pot saluta folosind formula „Hristos s-a Înălțat!”
Un alt obicei care se respectă în ziua de Înălțare, în special în zonele rurale, este ca la porți și la ferestre să fie pusă o legătură de leuștean. Tradiția spune că locuințele vor fi ferite de rele și de strigoi în acest fel.