Inaltarea Domnului sau Ispasul, o sarbatoare religioasa de pomenire a mortilor si a eroilor neamului

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 16 iul 2022, 00:00

Biserica ortodoxa sarbatoreste joi, 13 iunie, Ispasul sau Inaltarea Domnului.

In fiecare an, la 40 de zile dupa Invierea Domnului, crestin-ortodocsii sarbatoresc praznicul inaltarii Domnului. In aceasta zi credionciosii se vor salute cu formula “Hristos s-a inaltat”, marcand totodata sfarsitul sarbatorilor pascale. Totodata, sarbatoarea Inaltarii Domnului este dedicata si pomenirii eroilor neamului.

Preotii vor tine slujbe pentru pomenirea tuturor eroilor romani cazuti la datorie in lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

Obiceiurile si practicile din ziua Inaltarii Domnului tin de cultul mortilor.
In popor se crede ca, daca un suflet ramane blocat pe Pamant in drumul sau spre cer, rudele trebuie sa ii faca slujba de Inaltarea Domnului pentru ca mortul sa-si gaseasca linistea si sa nu devina strigoi. Leusteanul este considerat o planta magica in aceasta zi. Se crede ca oamenii si animalele atinse cu leustean de Ispas, vor fi aparati de boli si duhuri rele. Tot pentru a alunga spiritele rele, satenii trebuie sa cante cu buciumul la rascruce de drumuri sau de dealuri.
Se iese la morminte care se impodobesc cu flori.

O legenda populara spune ca maica Domnului a blestemat caii din grajdul in care l-a nascut pe Isus Hristos sa nu isi gaseasca linistea decat in ziua de Inaltare. De aici si expresia “Pastele cailor” care este sinonima cu niciodata.