Înălțarea Sfintei Cruci pică în anul 2021 în ziua de marți, 14 septembrie. Este o sărbătoare cu cruce roșie, una dintre cele mai importante din luna septembrie, alături de Sfânta Maria Mică.
Înălțarea Sfintei Cruci se serbează pe 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin. Este una dintre cele mai importante și vechi sărbători, fiind atestată în Ierusalim încă din secolul al IV-lea.
Creștinii sărbătoresc pe 14 septembrie două evenimente, și anume aflarea crucii, de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, pe care a fost răstignit Iisus Hristos. La data de 14 septembrie 326 a fost înălțată crucea de către episcopul Macarie al Ierusalimului. Totodată, se serbează readucerea lemnului crucii de la perși, eveniment ce s-a produs în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I.
Crucea a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.
Citeste si: Tradiții și superstiții de Sfânta Ana: De ce nu e bine să muncești în această zi
Înălțarea Sfintei Cruci: Ce nu ai voie să faci
Înălțarea Sfintei Cruci mai este numită în popor și Ziua Crucii. Chiar dacă toamna începe teoretic pe 1 septembrie, se spune că sărbătoarea coincide cu sfârșitul verii și venirea toamnei.
Conform tradiției populare, de Ziua Crucii se închide pământul, acesta luând cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.
În Ziua Înălțării Sfintei Cruci credința populară spune că nu este bine să mănânci usturoi, nuci, prune și peștele. Se recomandă să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Totodată, fetele și femeile nu au voie să spele rufe. De altfel, nimeni nu are voie să lucreze în această zi, în caz contrar urmând să atragă primejdiile.
Din tradițiile și obiceiurile de Ziua Crucii mai fac parte următoarele: preotul sfințește la biserică via și butoaiele de vin, pentru ca gospodarii să se bucure în viitor de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși astăzi, ci păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului.
În ziua de 14 septembrie, chiar de sărbătoarea Zilei Crucii, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbru, care sunt considerate plante magice. Se spune că "plantele magice" îi apără pe credincioși de boli și că veghează asupra păsărilor și animalelor pe care credincioșii le au în gospodărie.
Se spune că monedele sfințite în această zi, dacă sunt păstrate în portofel împreună cu o cruciuliță, vor aduce belșug și spor în muncă.
Înălțarea Sfintei Cruci rugăciune: Rugăciunea Sfintei Cruci
"Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmații Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin" este textul rugăciunii Sfintei Cruci.
Citeste si: Calendar Ortodox 30 august. Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!