Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Cea mai puternică rugăciune pe care să o spui în această zi!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 14 sep 2021, 15:02
Înălțarea Sfintei Cruci
Sursa: crestinortodox.ro

Înălțarea Sfintei Cruci 2021 pică în ziua de marți, 14 septembrie 2021. Iată cea mai puternică rugăciune de Ziua Crucii:

Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește în fiecare an pe 14 septembrie, iar anul acesta Ziua Crucii pică marți. Sărbătoarea este cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante ale lunii septembrie și ale calendarului creștin-ortodox în general. 

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ea fiind atestată la Ierusalim din secolul al IV-lea.

Înălțarea Sfintei Cruci celebrează două momente deosebit de importante, precum înălțarea crucii de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326 și  readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I. Crucea Mântuitorului a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim,  iar un an mai târziu, chiar pe 14 septembrie 630, aceasta a fost înălțată de către patriarhul Zaharia de Ierusalim în văzul tuturor.

Înălțarea Sfintei Cruci 2021 rugăciune: Cea mai importantă rugăciune pe care să o spui de Ziua Crucii

 

"Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea

Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin" , este cea mai cunoscută și importantă rugăciune pe care să o rostești de Ziua Crucii.

O altă rugăciune, mai mare, care este rostită de Înălțarea Sfintei Cruci este următoarea:

"Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletului meu, mărturisesc înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit şi ai luat moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe şi cu fărădelegile mele cele rele. De aceea mă rog bunătăţii Tale celei nemărginite, ca să mă faci şi pe mine părtaş sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni şi morţii Tale celei de viaţă făcătoare, pentru ca să mă învrednicesc, prin darul Tău, să câştig şi eu asemenea Ţie, pentru dragostea Ta, precum Tu cel milostiv le-ai răbdat pentru mântuirea

mea, întărindu-mă pururea cu aceeaşi putere şi răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulţumitorii evrei.

De aceea întăreşte-mă, Doamne, ca să pot ridica cu bucurie de astăzi înainte Crucea Ta cu deplină pocăinţă, întristarea morţii Tale să o simt, precum au simţit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi şi mironosiţele femei. Şi-mi înviază simţirile mele cele sufleteşti, ca să cunoască moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut şi zidirile cele neînsufleţite, care s-au mişcat la răstignirea Ta, precum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios pe care, rugându-se Ţie, l-ai primit în Rai.

Dă-mi, Doamne şi mie, tâlharului celui rău, darul Tău, precum ai dat atunci aceluia şi iartă păcatele mele pentru sfintele Tale Patimi şi mă primeşte prin pocăinţă împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi ziditor ce-mi eşti.

Asemenea fă cu toţi creştinii, vii şi morţi, precum se roagă Ţie în toate zilele Sfânta Biserică şi le lasă lor toate păcatele şi-i învredniceşte pe ei de împărăţia Ta şi să vadă lumina Ta şi să mărească slava Ta.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase şi zic către dânsa: Slavă ei pentru dragostea Ta!

Bucură-te, prea cinstită Cruce a lui Hristos, căci prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus ţintuit.
Bucură-te, pom prea mărit, pentru că Tu ai ţinut rodul vieţii ce ne-a mântuit din moartea păcatului.
Bucură-te, toiagul cel tare ce ai sfărâmat uşile iadului.
Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis uşa Raiului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mă bucur şi eu, pentru că văd pe vrăjmaşii Tăi surpaţi, iar pe prietenii Tăi că împărăţesc în ceruri, pe vrăjmaşii Tăi biruiţi de puterea Ta, iar pe creştinii ce Ţi se închină, înarmaţi cu puterea Ta.

O, Hristoase, Răstignitul meu, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri şi ce necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea cum pot eu să fug de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să-mi pară grele chinurile văzând pe Stăpânul meu că le iubeşte, le cere şi le socoteşte Lui de mare cinste?

Ruşine-mi este, cu adevărat, de mă voi întrista de relele ce-mi pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce-mi aduc diavolii sau de trupul şi gândurile mele cele rele sau pentru sărăcia şi bolile ce-mi vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele mele, deoarece acestea toate mi le trimite pentru ca să mă apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvesc şi să mă pedepsesc în această viaţă pentru binele meu, pentru ca să mă odihnesc cu mai multă mărire întru Împărăţia Lui cea veşnică.

Şi de vreme ce este aşa, înmulţeşte-mi Doamne ostenelile, ispitele şi durerile, dar să-mi înmulţeşti împreună şi să-mi prisoseşti şi răbdarea şi puterea, ca să pot răbda toate câte mi s-ar întâmpla. Pentru că recunosc că sunt neputincios de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, rău de nu mă vei preface în bun, pierdut de nu mă vei ierta, rob de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi dumnezeiasca Ta putere şi cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin".

Citeste si: CALENDAR ORTODOX 2021. Sarbatoare mare pe 2 septembrie. Putina lume stie ce sfant este praznuit la aceasta data

Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri de Ziua Crucii

De Înălțarea Sfintei Cruci (sau Ziua Crucii) credincioșii trebuie să meargă la biserică. La slujba de Ziua Crucii se sfințesc, la biserică, alimente și băuturi, în special struguri și vin. Tradiția spune că enoriașii care merg la biserică de Înălțarea Sfintei Cruci cu struguri și vin vor avea parte de o recoltă bogată și anul viitor.

De Înălțarea Sfintei Cruci nu ai voie să speli rufe și nici să muncești, în caz contrar, potrivit credinței populare, urmând să ai parte de primejdii.

Se spune că astăzi se închide pământul, iar acesta ia cu sine insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. Deși toamna începe propriu-zis la 1 septembrie, se spune că, practic, aceasta este ziua în care se termină vara și începe toamna, de acum vremea schimbându-se radical.

Potrivit tradițiilor populare, nu ai voie să culegi strugurii din ultima tufă de vie astăzi, ci trebuie să îi păstrezi ca ofrandă pentru păsările cerului. Strugurii din ultima tufă de vie sunt cunoscuți ca fiind strugurii lui Dumnezeu.

Este bine să fie sfințite astăzi   la biserică și așa-numitele "plante magice": busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul. Se spune că ele îi apără pe enoriași de boli și le veghează și animalele pe care le au în gospodărie. Se mai spune că e bine să ai astăzi monede sfințite în portofel, însoțite de o cruciuliță. Monedele sfințite și cruciulița îți vor aduce belșug și spor în muncă. 

Citeste si: CALENDAR ORTODOX 7 SEPTEMBRIE. Ce sfânt sărbătorim astăzi