Înălțarea Sfintei Cruci 2021. Ziua Crucii se sărbătorește pe 14 septembrie în fiecare an. Anul acesta sărbătoarea pică într-o zi de marți, la o zi distanță de începerea școlilor.
Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie. Ea vine la 6 zile după o altă sărbătoare cu cruce roșie, Sfânta Maria Mică.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
De Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii tradiția populară spune că enoriașii trebuie să meargă la biserică. Se sfințesc alimente și băuturi, în special struguri și vin, tradiția spunând că în acest fel gospodarii vor avea parte și anul viitor de o recoltă bogată.
De Ziua Crucii nu este voie să speli rufe și nici să muncești, în caz contrar urmând să atragi primejdii, spune credința populară.
Se spune că de Înălțarea Sfintei Cruci se închide pământul, iar acesta ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. Credința populară spune că sărbătoarea din 14 septembrie coincide cu sfârșitul verii și începutul toamnei, chiar dacă, teoretic, toamna începe la 1 septembrie.
Se spune că strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși astăzi, ci păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului.
Ei sunt cunoscuți, de altfel, ca fiind strugurii lui Dumnezeu în credința populară.Este bine să fie sfințite de Ziua Crucii la biserică busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, care sunt cunoscute drept "plantele magice". Se spune că acestea îi apără pe credincioși de boli și le veghează și animalele din gospodărie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii e bine să ai astăzi monede sfințite în portofel, împreună cu o cruciuliță. Se spune că ele vor aduce belșug și spor în muncă.
Citeste si: Calendar Ortodox 30 august. Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!
Înălțarea Sfintei Cruci: Rugăciunea Sfintei Cruci
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și
te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.
Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021