Înălțarea Sfintei Cruci 2023, numită și Ziua Crucii, este sărbătorită în calendarul ortodox în fiecare an la data de 14 septembrie. Cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.
Când pică Înălțarea Sfintei Cruci în 2023
Înălțarea Sfintei Cruci 2023 este sărbătorită joi, 14 septembrie, potrivit calendarului creștin ortodox. Data de 14 septembrie amintește de două evenimente de o importanță istorică și simbolică deosebită din
Citește și: Moșii de toamnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților în calendarul ortodox?
Noi cinstim Sfânta Cruce conform teologiei ortodoxe, pentru că prin Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos pe ea a sfinţit-o cu scump Sângele Său şi ne-a mântuit. „Cinstind Crucea, Îl cinstim de fapt pe Cel ce S-a răstignit pe ea, pe Hristos”, după cum mărturiseşte Cuviosul Iosif Vatopedinul.
Deci, astăzi, prin cinstirea Crucii Îl cinstim pe Hristos şi retrăim durerea Jertfei Sale mântuitoare din Sfânta şi Marea Vineri. Lucru subliniat şi de prima stihire de la Vecernia Mare a sărbătorii din 14 septembrie: „Crucea înălţându-se, toată făptura îndeamnă a lăuda preacurată Pătimirea Celui ce S-a înălţat pe ea...”. De aceea şi noi mărturisim astăzi credinţa noastră în puterea Crucii cântând: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce se dă de pomană de Ziua Crucii
De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci sunt legate numeroase tradiții. În popor, în această zi se fac prognoze meteorologice și agrare și se culeg plante de leac.
De Ziua Crucii, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice în tradiția populară, datorită puterilor lor de vindecare a anumitor boli.
Se crede că aceste plante sfințite cu ocazia Înălțării Sfineti Cruci îi vor apăra pe credincioși de boli și de rele și vor aduce spor în case și gospodării.
În tradiția populară, la data de 14 septembrie, se cinstesc Moșii de Ziua Crucii, iar creștinii țin post și fac pomeni pentru sufletele celor adormiți. De Ziua Crucii se crede că cerurile se deschid și sufletele morților vin acasă pentru a primi ofrande bogate în alimente și băutură. Cele care îndeplinesc ritualul sunt femeile. Acestea, după slujba de la biserică, împart pentru sufletele moșilor ulcele noi, pline cu apă curată sau miere, pe care le împodobesc cu fir roșu și le acoperă cu un colăcel, alături de care dau și o lumânare de ceară.
Sursă: basilica.ro; ziarullumina.ro