Pe lângă pandemia de coronavirus, România este în alertă după ce a aprut și gripa aviară. Astfel, un focar de gripă aviară a fost descoperit în orașul Ungheni din Mureș.
Gripa aviară face ravagii în România
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare la păsările din localitatea Ungheni (județul Mureș) în seara zilei de 6 mai 2021.
„Am cumpărat puii, prima zi ne-au murit trei, dimineața. A doua zi 17, 15, în cinci zile au murit toți puii, 80 de pui.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Ministrul Sănătății, cea mai bună veste. Anunțul momentului: „Pandemia se va finaliza...”
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și Centrul Naţional de Combatere a bolilor au decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.
În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transpor și se aplică următoarele:
- Recensămantul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
- Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
- Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
- Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
- Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
- Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
- Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare;
- Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
- Interzicerea creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.
Citeste si: De unde vine, de fapt, Coronavirusul? Prima infectare cu COVID-19 nu ar fi apărut în Wuhan
La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare. În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.