Încălzirea cu lemne: cum și de ce ar trebui să o folosești?

Autor: Ana Filip
Actualizat: 27 feb 2023, 18:01

Uită toate ideile preconcepute despre încălzirea cu lemne. Datorită șemineelor închise pe lemne și a inserțiilor cu bușteni sau peleți, aparatele de încălzire de nouă generație combină performanța termică și calitatea aerului interior.

Astfel, te poți bucura de confort termic în această iarnă, în timp ce respiri un aer sănătos și limitezi emisiile în atmosferă, doar folosind un șemineu pe lemne.

Avantaje: de ce merită să te încălzești cu lemne?

Primul avantaj al încălzirii cu lemne este în primul rând economic, de fapt, lemnul este cel mai puțin costisitor combustibil și, prin urmare, îți poate reduce factura de încălzire. În comparație, prețul încălzirii electrice sau al celei cu gaze este în continuă creștere. În cele din urmă, încălzirea cu lemne, sobele pe lemne, inserțiile sau șemineele închise au o capacitate de încălzire foarte mare. De asemenea, acestea sunt ușor de utilizat, deoarece sunt automatizate.

Încălzirea cu lemne este ecologică?

Încălzirea pe lemne este o sursă de energie regenerabilă cu un impact redus asupra încălzirii globale. Este de cinci ori mai puțin poluantă decât energia electrică și de douăsprezece ori mai puțin poluantă decât păcura. Cu toate acestea, este necesar să alegi cu grijă lemnul pentru a te asigura că este asigurată continuitatea pădurilor.

Diferitele tipuri de șemineu pe lemne

Dacă vrei să optezi pentru încălzirea cu lemne, descoperă care sunt diferitele aparate care pot corespunde locuinței tale:

  • Șemineu pe lemne inserat

Transformă-ți șemineul deschis cu un șemineu inserat pentru a difuza căldura în locuința ta într-un mod eficient și a economisi astfel energie. Inserția este integrată într-un șemineu în care plasezi peleți sau bușteni de lemn, care permit combustiei să răspândească căldura. Alegerea inserției este importantă dacă vrei să economisești energie. Un șemineu cu vatră deschisă nu îți va permite să încălzești o casă întreagă. Din contră, însă un șemineu pe lemne inserat va maximiza producția de căldură pentru a o distribui în toată casa ta.

  • Soba pe lemne

Există mai multe tipuri diferite de sobe pe lemne: soba cu bușteni, soba cu peleți și soba combinată (bușteni și peleți).

Soba cu bușteni: beneficiază de un cost redus al combustibilului, cu toate acestea este necesar să se folosească un lemn bine uscat. Randamentul său variază între 70% și 85% și îți poate încălzi întreaga casă dacă aparatul este amplasat ideal. Principalul său avantaj este robustețea, deoarece nu se strică niciodată.

Soba pe peleți: ecologică, peleții sunt produși din deșeuri de la fabricile de cherestea. Foarte eficiente, sobele pe peleți sunt plăcute din punct de vedere estetic, iar randamentul lor depășește 90%.

Soba mixtă: le combină pe amândouă și funcționează atât cu bușteni, cât și cu peleți, în plus, sistemul său combină avantajele ambelor sisteme pentru a-ți oferi o încălzire ecologică eficientă.

  • Cazanul pe lemne ca încălzire centrală

Cazanul pe lemne poate fi utilizat ca sistem principal de încălzire, acesta încălzește atât apa cât și pe cea a rețelei de încălzire datorită arderii lemnului care se prezintă sub formă de bușteni, așchii, brichete sau peleți. Această ardere încălzește apa pentru sistemul de încălzire centrală, astfel încât apa caldă este apoi transmisă prin conducte către sistemul de încălzire prin pardoseală sau către radiator pentru a încălzi încăperea.

Cu toate acestea, un cazan pe lemne necesită o cameră de cazane și o încăpere pentru a păstra combustibilul. Investiția este substanțială, prețul unui cazan pe lemne putând ajunge destul de sus. Totuși, investiția inițială se va amortiza rapid datorită costului scăzut al combustibilului. În plus, instalarea unui cazan pe lemne are multe avantaje, este o energie verde cu un randament foarte ridicat, costul va fi întotdeauna mai ieftin decât încălzirea pe gaz, deoarece lemnul este cel mai ieftin combustibil de pe piață.

Șemineu pe lemne: cum să alegi lemnul potrivit?

Utilizează lemn uscat pentru o mai bună eficiență energetică. Acestea conțin mai puțin de 20% umiditate, față de 45% pentru lemnul proaspăt tăiat.

Folosește pentru încălzire lemne tari, cum ar fi carpenul, stejarul, frasinul, fagul și nucul... Datorită densității lor ridicate, acestea ard lent și degajă o căldură uniformă.