Încărcarea la domiciliu: ce opțiuni ai dacă vrei să-ți încarci mașina electrică acasă

Author: Lavinia Medrea

În ultimii ani, mașinile electrice au câștigat tot mai multă popularitate, inclusiv în România. Fie că vorbim despre modele hybrid sau pur electrice, acestea sunt sustenabile și ne oferă tuturor speranța unui viitor mai puțin poluat. Dacă ai și tu o mașină electrică sau plănuiești să îți achiziționezi una, te ajutăm să înțelegi ce opțiuni ai în materie de alimentare - iar una dintre ele este mai comodă decât te-ai aștepta, pentru că nu va trebui să părăsești confortul casei tale. Descoperă în continuare cum îți poți încărca automobilul electric la domiciliu.

Care sunt avantajele încărcării mașinii la domiciliu

Când alegi să îți încarci mașina electrică acasă, te bucuri de câteva avantaje importante, cele mai semnificative fiind economia de timp și de bani.

Încărcarea la domiciliu îți oferă un nivel ridicat de confort și accesibilitate: îți economisește timpul pe care l-ai putea pierde în timpul zilei, căutând o stație publică și un loc de parcare disponibile și poți alimenta bateria mașinii chiar și pe timpul nopții accesând propria sursă de încărcare.De ce să aștepți ca automobilul tău să se încarce, când poți să-l conduci fără griji și să-ți continui rutina zilnică, știind că bateria este deja încărcată? În plus, este la fel de simplu ca încărcarea oricărui dispozitiv electronic, te asiguri doar să ai la îndemână accesoriile potrivite și ai mașina mereu pregătită de drum în cazul unei situații de urgență.

Pe lângă faptul că te ajută să câștigi timp prețios, încărcarea la domiciliu poate reduce semnificativ costurile asociate cu alimentarea unei mașini electrice. Prețurile pentru energia consumată de persoanele fizice sunt adesea optimizate și pot varia în funcție de tariful agreat cu furnizorul sau de intervalul orar, dacă există tarifare redusă în afara orelor de vârf. Astfel, poți ajunge la costuri mai mici decât în cazul unei stații publice de încărcare.

Un alt beneficiu major pe care îl oferă încărcarea la domiciliu este reducerea presiunii puse asupra rețelei publice de încărcare. O parte din traficul înregistrat la stațiile publice de încărcare poate scădea prin încărcarea la domiciliu, ceea ce înseamnă că șoferii care într-adevăr au nevoie de încărcarea rapidă la stațiile publice vor avea acces mai ușor la acestea. Nu în ultimul rând, încărcarea la domiciliu poate contribui la creșterea duratei de viață a infrastructurii publice de încărcare, reducând necesitatea reparațiilor sau nefuncționarea stațiilor.

Opțiuni de încărcare la domiciliu și cum să alegi cea mai potrivită opțiune pentru casa ta

Atunci când îți cumperi o mașină electrică, poți discuta la reprezentanța auto și despre accesoriile destinate încărcării, pentru a putea alege soluția potrivită. De asemenea, este bine să știi că guvernul oferă anumite reduceri și stimulente financiare menite să încurajeze achiziționarea automobilelor electrice și a accesoriilor.

Iată care sunt principalele opțiuni pe care le ai în prezent la dispoziție pentru a-ți încărca mașina electrică la domiciliu:

Încărcarea standard cu priză internă

Cea mai simplă variantă de încărcare la domiciliu este încărcarea de la o priză standard. Aceasta implică conectarea mașinii electrice la o priză obișnuită, așa cum ai face cu orice alt aparat electronic. Este cea mai accesibilă opțiune, deoarece nu necesită instalații suplimentare și se poate efectua în orice casă care dispune de o priză, folosind cablul de încărcare.

Deși este foarte ușor de realizat, încărcarea la o priză standard este în general mult mai lentă decât celelalte opțiuni de încărcare. În plus, necesită supraveghere constantă, deoarece nu îți oferă posibilitatea de a de monitoriza sau de a programa  încărcarea.

Panoul de încărcare de perete

O altă opțiune pentru alimentarea mașinii electrice este încărcarea la un panou de perete. Această variantă implică instalarea unui dispozitiv de încărcare dedicat, care este conectat la rețeaua electrică. Îl poți monta foarte simplu într-o zonă cum ar fi garajul, unde îți va fi întotdeauna accesibil. Comparativ cu încărcarea la o priză standard, încărcarea la panoul de perete poate fi mult mai rapidă. 

Poți opta pentru panouri de încărcare monofazate sau trifazate, ținând cont de faptul că panourile de perete cu 3 faze oferă un timp mult mai mic de încărcare. De exemplu, panourile de încărcare trifazate de 11 kW îți pot încărca mașina electrică în aproximativ 5 ore.

Panourile de încărcare de perete sunt concepute pentru utilizare pe termen lung, iar unele modele pot fi conectate la aplicații mobile pentru monitorizare, raportare și planificare a timpilor de încărcare. Deși montarea unui panou de încărcare de perete implică un cost inițial mai mare și necesită instalare profesională de către un electrician autorizat, aceasta este o investiție avantajoasă care se amortizează în timp.

Alimentarea de la un panou de încărcare inteligentă

Cea mai avansată opțiune în materie de încărcat mașina electrică la domiciliu este panoul de încărcare inteligentă. Aceasta include un dispozitiv de încărcare conectat la rețeaua electrică, care poate fi controlat și monitorizat de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator. Printre cele mai importante avantaje pe care le oferă se numără posibilitatea programării și controlul încărcării de la distanță. În plus, un astfel de panou poate fi partajat cu alți utilizatori, oferindu-ți posibilitatea de a le gestiona accesul.

Totodată, stația de încărcare inteligentă poate fi programată să-ți încarce mașina în orele cu tarife electrice scăzute și poate oferi informații despre starea automobilului și evoluția încărcării.

Pentru ca stația de încărcare inteligentă să funcționeze în mod optim este nevoie de conexiune la internet. Deși costurile de instalare sunt mai mari decât în cazul celorlalte opțiuni de încărcare la domiciliu, încărcarea inteligentă îți oferă un confort sporit și un control total asupra încărcării mașinii electrice.

Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, accentul pus pe mobilitatea electrică este de asemenea în creștere. Prin urmare, nu este de mirare că proprietarii mașinilor electrice au acum o gamă largă de opțiuni pentru a-și încărca vehiculele, iar acestea vor fi cu siguranță diversificate pe viitor, facilitând încărcarea rapidă și comodă de oriunde. Explorează și tu aceste soluții și profită la maximum de beneficiile pe care ți le poate aduce încărcarea la domiciliu.