Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă aveți concediul planificat deja

Autor: Diana Ghita

Ce se întâmplă pe insula Thasos

Sursa: Profimedia; Unsplash

Două incendii au izbucnit miercuri pe insula Thasos, după ce fulgerele au lovit zonele împădurite, la scurt timp după ce pompierii au reușit să controleze alte incendii pe două insule din Grecia.

Conform Agerpres, în operațiunea de stingere a focarului de pe insula Thasos au fost mobilizați mai bine de 32 de pompieri, care s-au ajutat de 3 autospeciale, un avion și două elicoptere.

Citește și: Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turiști au fost evacuați din hoteluri

Incendiile de proporții de pe insula Thasos sunt amenințătoare pentru turiști

În Grecia, incendiile de vegetație sunt tot mai dese și mai violente, din cauza schimbărilor climatice. Acest fenomen a afectat drastic turismul estival, întrucât mulți turiști ezită să-și mai planifice vacanțele pe insulele predispuse la incendii de vegetație.

Deși ploaia ar fi trebuit să stingă o mare parte din flăcările izbucnite în zonele în care, timp de câteva luni, a fost secetă, fulgerele care au însoțit precipitațiile au înrăutățit situația pe insula Thasos.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că vara aceasta sunt așteptate numeroase incendii de vegetație în Grecia, din cauza secetei persistente. În acest sens, potrivit Observator, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a emis o atenționare de călătorie, din cauza vremii extreme, care este îi poate pune în pericol pe turiști. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

De asemenea, Serviciul de Protecție Civilă din Grecia a transmis că urmează alte fenomene meteorologice violente, inclusiv furtuni cu descărcări electrice și grindină, care vor afecta, în special, regiunile centrale și nordice ale țării. 

Care este situația în alte părți ale Greciei

În weekend, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, inclusiv două în apropierea Atenei. Marți, pompierii, sprijiniți de avioane speciale pentru stingerea focarelor, s-au străduit ore în șir să stingă flăcările pe insulele Kos, Chios și Creta.

Pentru a suplimenta echipele de intervenție, 240 de pompieri din România, Moldova, Bulgaria și Malta vor fi trimiși în Grecia în perioada iulie-septembrie, după cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Protecției Civile.

În anul 2023, incendiile de pădure au provocat 20 de decese în nordul Greciei și au impus evacuarea a 19.000 de persoane de pe insula Rodos. Autoritățile elene folosesc frecvent drone pentru a monitoriza incendiile de vegetație din zonele de pădure.

Grecii au luat această măsură pentru a identifica rapid focarele în fază incipientă și a dizloca rapid echipaje de intervenție la fața locului, care să țină flăcările sub control.

Citește și: Cat costă o casă lângă plajă, în Thassos. Locuința se află la doar 10 metri de plajă și are o curte proprie

În plus, patru indivizi au fost arestați după ce drona lor personală s-a prăbușit lângă o pădure și a declanșat un incendiu, care s-a răspândit rapid din cauza vântului puternic.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.