Incendii în Grecia. Jumătate de țară este sub alertă roșie pe măsură ce flăcările se apropie de Atena

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 12 aug 2024, 19:01

Incendiile din Grecia pun în pericol viețile oamenilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Sursa: Profimedia

Grecia se confruntă cu incendii masive de vegetație, are au cuprins mari părți din țară și care pun în pericol vieți și proprietăți.

Incendii în Grecia. Situația este extrem de critică, iar jumătate din teritoriul Greciei se află sub alertă roșie, autoritățile avertizând asupra riscurilor majore de incendiu.

Citește și: Top 12 cele mai scumpe insule din Grecia: Care este insula care te poate lăsa cu buzunarul gol în vacanță

Jumătate din Grecia, sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație

Incendiile au izbucnit inițial duminică după-amiază în apropiere de Varnavas, la aproximativ 35 km nord de Atena, și s-au răspândit cu rapiditate înspre sud, amenințând comunități precum Grammatiko, Marathon și Nea Makri, dar și zone montane precum Muntele Penteli. Flăcările, care ajung până la 25 de metri înălțime, au devastat deja vegetația, au distrus case și au forțat evacuarea localităților și a spitalelor din regiune.

Alimentate de vânturile puternice și de condițiile meteo extreme, flăcările s-au extins rapid și au ajuns în apropierea capitalei Atena, provocând evacuarea a numeroase localități și spitale.

„Jumătate din Grecia va fi pe roşu”, a declarat sâmbătă ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias.

Mesaje de avertizare pentru cetățenii greci și turiști

Eforturile de stingere a incendiilor sunt masive, cu peste 560 de pompieri mobilizați, inclusiv echipe venite din România, sprijiniți de voluntari, 17 avioane de bombardare cu apă și 15 elicoptere.

În ciuda eforturilor, vânturile puternice care schimbă constant direcția flăcărilor îngreunează controlul focului. Autoritățile sunt în alertă maximă și se pregătesc pentru o săptămână critică, conform experților meteorologi, care avertizează că situația ar putea să se înrăutățească.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

„Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor", a scris Protecţia Civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor aflate în regiunea afectată, împreună cu indicaţii privind procedura de evacuare.

„Alertă GR: Alertă extremă Ministerul Climei și Protecției Civile 12/08/2024 14:08. Incendiu de pădure în zonele N. Penteli, P. Penteli, Pampa Halandri și Pampa Vrilissia. Dacă vă aflați în aceste zone, vă rugăm să vă îndepărtați spre Chalandri și Vrilissia.

Urmați instrucțiunile autorităților. Protecția civilă Grecia 12/08/2024 14:08. Dacă vă aflați în Nea Penteli, Palaia Penteli, Patima Chalandriou și Patima Vrilissia îndepărtați-vă către Chalandri și Vrilissia. Incendiu de vegetație în zona dvs”, scrie în mesajele primite pe telefon.

Poliția elenă a ajutat la evacuarea mai multor localități din nord-estul Atenei, incluzând orașul istoric Marathon, locuit de peste 7.000 de oameni. În plus, două spitale, unul pediatric și celălalt militar, situate în Penteli, au fost de asemenea evacuate.

Stadionul olimpic OAKA din nordul Atenei a fost deschis pentru a găzdui miile de persoane strămutate din cauza incendiilor.

Grecia este obișnuită cu incendiile de vegetație în timpul verii, dar anul acesta situația este deosebit de gravă. În ultimele 24 de ore, au izbucnit 40 de incendii, dintre care 33 au fost parțial controlate până duminică după-amiază.

Ministrul grec al Protecției Civile a subliniat că jumătate din țară se află sub un risc ridicat de incendiu până cel puțin la 15 august, ca urmare a temperaturilor ridicate, vânturilor puternice și secetei.

 

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.