Incendii în Hawaii! Mii de persoane dintr-un oraș-stațiune au rămas fără case din cauza flăcărilor devastatoare

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 11 aug 2023, 10:46

Hawaii este cuprins de incendii violente de vegetație

Sursa: Pexels.com

Incendiile de vegetație din arhipelagul Hawaii se resimt din ce în ce mai agresiv, luând cel puțin 53 de vieți, conform autorităților, care se tem de amploarea pe care o poate lua dezastrul, întrucât are potențialul să devină cel mai mortal din istoria acestui stat.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat întregul context, în mod oficial, drept un hazard natural. Conform președintelui, finanțările pentru ajutarea oamenilor afectați de incendii va crește. De asemenea, el promite cetățenilor că, ulterior cataclismului, va fi demarată reconstrucția zonelor mistuite de flăcări, scrie Agerpress.

Citește și: Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!

Flăcările devastatoare au lăsat un întreg oraș în cenușă

Flăcările puternice aproape au lăsat în ruină un oraş din arhipelagul Hawaii, lăsând mii de oameni fără locuințe, a explicat guvernatorul Josh Green. Întețite de rafalele vântului şi de puternicul uragan Dora, care străbate, în acest moment, Oceanul Pacific,  incendiile se resimt, în mare parte, pe insula Maui şi mai puțin în Hawaii.

Oraşul-staţiune Lahaina, situat pe coasta de vest a Maui, a fost mistuit de foc, ajungând să fie transformat în cenuşă.

Acesta este un oraş istoric, fiind, în trecut, capitala regatului Hawaii, mai exact în secolul al XIX-lea. Acum, stațiunea este distrusă în proporţie de 80%, conform guvernatorului. Acesta a mai declarat faptul că autorităţile au identificat,, peste 1.700 de clădiri"  distruse sau avariate de incendii.

De asemenea, printr-un comunicat, comitatul Maui a anunțat alte 17 decese noi:,, Aceasta ridică numărul morţilor la 53". Guvernatorul Green a atras atenția, în cadrul CNN, la faptul că sunt mari șanse ca numărul deceselor să crească în continuare.

Acum, incendiul care a făcut ravagii asupra oraşului-stațiune este, în proporţie de 80%,  ţinut sub control, susțin autorităţile. Însă, pe insula Maui, au izbucnit alte două incendii. În acest sens, preşedintele Joe Biden a semnat o declaraţie referitoare la existenţa unui hazard natural. Prin intermediul declarației, va fi deblocat un ajutor federal consistent pentru a finanţa adăposturile de urgenţă, asistenţa şi eforturile de reconstrucţie. Conform website-ului PowerOutage, joi, circa 11.000

de case şi magazine din arhipelag au rămas fără curent electric. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Avertizare de călătorie MAE: Crește riscul de incendii în Grecia. Țara europeană care a înregistrat „niveluri record” de emisii de dioxid de carbon

Se resimt fenomene extreme în întreaga lume

Tot un uragan a lovit și Coreea de Sud, unde s-a dat o alertă de cel mai înalt nivel. De asemenea, și Japonia a fost traversată de același taifun, care a creat probleme în privința organizării zilei în care a trebuit să fie comemorat bombardamentul nuclear de la Nagasaki.

Alte țări care s-au confruntat cu fenomene meteo extreme sunt țările scandinave, care au fost învăluite de inundații, soldate cu alunecări de teren.

Totodată, din cauza presiunii viiturii puternice, un baraj a fost doborât, iar mai multe localități au fost izolate, mii de cetățeni fiind evacuați.

La capătul opus al Europei, se resimte o căldură sufocantă în Spania și Portugalia. Pe teritoriul spaniol canicula se poate simți chiar și pe vârfurile înalte ale versanților Pirinei, unde cel mai mare ghețar al Spaniei riscă să dispară total din cauza temperaturilor de 44 de grade care îl fac să se topească rapid. 

Portugalia s-a luptat, și ea, cu un incendiu cauzat de temperaturile foarte ridicate. Acesta a mistuit câteva ferme și 6700 de hectare de vegetație. Însă, dezastrul nu a trecut totalmente pentru portughezi, întrucât pompierii încă depun eforturi pentru a stinge flăcările care ard, în continuare, pe sectoare izolate.

Citește și: Atenționare MAE de călătorie: La ce trebuie să fie atenți cetățenii care călătoresc în Spania?