Incendiile de vegetație fac prăpăd în Grecia. România a trimis încă 44 de pompieri în ajutorul autorităților elene: „Ochii îți lăcrimau. Nu puteai să respiri”

Autor: Diana Bostan

Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia.

Sursa: Profimedia

Grecia se confruntă cu incendii de vegetație extrem de violente care continuă să distrugă regiunea Attica, provocând evacuarea în masă a locuitorilor și un efort internațional coordonat pentru stăpânirea flăcărilor.

România a răspuns apelului de urgență trimis de autoritățile grecești și a trimis astăzi, 13 august, un nou contingent de 44 de pompieri și 4 echipamente tehnice pentru a susține echipele locale în lupta împotriva incendiilor.

Citește și: Incendii în Grecia. Jumătate de țară este sub alertă roșie pe măsură ce flăcările se apropie de Atena

Încă 44 de pompieri români au fost trimiși în Grecia

După consultarea președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrul Marcel Ciolacu a convocat un Comitet Național pentru Situații de Urgență în sistem hibrid, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). În urma solicitării făcute prin Mecanismul European de Protecție Civilă, Guvernul României a mobilizat suplimentar resurse pentru a sprijini eforturile de stingere a incendiilor care au cuprins vaste suprafețe din Grecia.

Potrivit Antena3CNN, încă 44 de pompieri români, echipați cu două autospeciale de stingere și intervenție rapidă, au plecat cu sprijinul Forțelor Aeriene Române, în timp ce alte două

vehicule de stingere și patru salvatori se deplasează pe cale terestră. Aceste măsuri sunt esențiale pentru îmbunătățirea capacității de control asupra incendiilor și protejarea comunităților afectate.

Citește și: BREAKING. Un român de 22 de ani, găsit fără suflare pe insula Thassos din Grecia

Dan Valeriu, șeful echipei de pompieri români în Grecia, a descris situația ca fiind „apocaliptică”. Acesta a explicat că focul se extinde „de la secundă la secundă” și că flăcările ating înălțimi de până la 25 de metri.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

„Discutăm de focul pe care putem să îl vedem indiferent de unde ne uităm.

Efectiv crește de la secundă la secundă. Se extinde cu repeziciune. Cuvântul „apocaliptic” nu e depășit, având în vedere ce se întâmplă din punctul nostru de vedere”, a transmis Dan Valeriu, șef modul pompieri români în Grecia, la Antena 3 CNN.

Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia

În prezent, Italia a trimis două avioane Canadair și 180 de pompieri, Franța a mobilizat 55 de camioane și un elicopter, iar Cehia va trimite 75 de pompieri și 25 de vehicule.

Asistența este de asemenea așteptată din Cipru, Turcia și Spania.

Citește și: Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore

Potrivit sursei menționate anterior, incendiile au mistuit deja peste 100 de kilometri pătrați de vegetație, iar autoritățile grecești au emis ordine de evacuare pentru 11 localități, inclusiv vechiul Marathon.

Muntele Penteli, situat la nord de Atena, este de asemenea grav afectat.

Locuitorii din Atena au relatat că vântul schimbător și fumul dens au făcut imposibilă vizibilitatea, iar intervenția echipelor de salvare a fost extrem de dificilă. „Vântul venea într-o direcție și apoi în cealaltă. Fumul era sufocant. Nu puteai vedea. Ochii îți lăcrimau. Nu puteai să respiri,” au povestit aceștia, potrivit Antena3CNN.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Meteorologic Național din Atena a subliniat că riscul rămâne extrem de ridicat, deoarece nu sunt prevăzute precipitații și umiditatea rămâne extrem de scăzută.