Incendiu de proporții în Maramureș. Pompierii au evacuat zeci de persoane din locuințele aflate în zona de risc

Autor: Diana Bostan

Un incendiu de proporții a izbucnit în Maramureș.

Sursa: Facebook: IGSU

Un incendiu de proporții a izbucnit sâmbătă în județul Maramureș, cuprinzând rapid o suprafață vastă de vegetație și amenințând să se extindă în trei localități.

Peste 150 de pompieri, din mai multe județe din nordul țării, au fost mobilizați de urgență pentru a limita dezastrul. Potrivit Gândul, flăcările, alimentate de vânt și condițiile meteo, s-au extins la șapte locuințe din localitățile Arieșu de Pădure, Lăpușel și Coltău. Deși nu s-au înregistrat victime, zeci de persoane au fost evacuate din locuințele aflate în zona de risc.

Citește și: „Era 80%-90% ars”. Declarațiile cutremurătoare făcute de familia bărbatului care a murit după ce a căzut în jar. Cum s-a petrecut tragedia

Un incendiu de proporții a izbucnit în Maramureș

În cursul dimineții, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit un update asupra situației, declarând că incendiul este sub control, dar mai există focare fumegânde în anumite zone.

Citește și: „Era o jumate de metru flacăra...”. Românii sunt disperați după ce focul le-a amenințat casele, în Târgu Jiu! Peste 4.000 de incendii de vegetație au avut loc în ultima lună în România

„Situația este sub control, doar fumegă în unele zone, se lucrează direct pentru eliminarea lor. Incendiul este localizat, urmând a fi lichidat. Peste 500 de hectare sunt afectate și șapte imobile, o hală și șase anexe”, a transmis șeful DSU, Raed Arafat, potrivit sursei menționate anterior.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Mobilizarea a fost una masivă, peste 250 de subofițeri și 12 ofițeri ai ISU Maramureș, sprijiniți de pompieri din județele vecine, fiind implicați în acțiunea de stingere. De asemenea, autoritățile au apelat la Ministerul Apărării pentru a trimite aeronave de stingere a incendiilor, întrucât elicopterele Black Hawk erau deja ocupate cu intervenții în județul Mehedinți.

Locuitorii au primit mesaje Ro-Alert

Potrivit Gândul, traficul pe DN 1C a fost blocat în zona localității Lăpușel pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor.

Totodată, din cauza degajării mari de fum, un mesaj de avertizare RO-ALERT a fost emis către locuitorii din zonele afectate, pentru a-i informa asupra pericolului și a-i sfătui să rămână în siguranță.

Citește și: Incendiu masiv de vegetație în județul Argeș: Mai multe case au luat foc, iar un localnic a avut nevoie de intervenția medicilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a activat capacitatea operațională de nivel IV, suplimentând personalul aflat la intervenție cu echipaje din județele limitrofe.

Mai multe cisterne cu apă au fost aduse în zonă pentru a asigura autonomia pompierilor în lupta împotriva flăcărilor, în timp ce operațiunile continuă pentru lichidarea completă a incendiului.

„Pentru gestionarea optimă a situației de urgență, s-a dispus creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pentru a veni în sprijinul  forţelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care

se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, numărul total de personal operativ fiind în creştere.”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.