Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie. Rusia aruncă vina asupra Ucrainei

Autor: Andrei Costanda

Incendiul a izbucnit în turnul de răcire al centralei nucleare din orașul Enerdogar

Sursa: PixaBay

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unui atac cu dronă.

Un incendiu a fost raportat la centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, incident ce a ridicat noi îngrijorări privind securitatea nucleară în regiune.

Incendiu la centrala nucleara Zaparojie după un atac cu drona

Evgheni Baliţki, guvernatorul pro-rus al regiunii, a anunțat duminică că incendiul a izbucnit în turnul de răcire al centralei, situată în orașul Enerdogar, controlat de forțele rusești din martie 2022.

Conform declarațiilor acestuia, focul a fost declanșat de bombardamentele ucrainene asupra orașului, ceea ce a afectat sistemul de răcire al centralei, o componentă critică pentru funcționarea în siguranță a instalației nucleare.

Centrala nucleară de la Zaporojie, recunoscută ca fiind cea mai mare din Europa, se află de-a lungul fluviului Nipru, un punct strategic și o linie naturală de front între forțele ruse și cele ucrainene în conflictul ongoing din regiune.

De la începutul ocupației rusești în martie 2022, centrala a fost un punct focal de tensiune, atât din cauza importanței sale strategice, cât și a riscurilor potențiale de securitate nucleară.

Incidentul a atras atenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a avertizat cu privire la deteriorarea condițiilor de siguranță la centrala din Zaporojie. Sâmbătă, AIEA a emis un comunicat în care a subliniat agravarea situației, după ce o dronă a detonat în apropierea centralei, conform experților prezenți la fața locului.

Aceștia au fost rapid mobilizați pentru a investiga pagubele, care, potrivit primelor constatări, au fost cauzate de o dronă dotată cu o încărcătură explozivă. Drona a lovit drumul dintre cele două porți principale ale centralei, provocând deteriorări care nu au fost încă pe deplin evaluate.

Citește și: Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

Citește și: Tragedie într-o localitate din Buzău: O fetiță de șase ani a fost lovită mortal după ce a traversat neregulamentar strada

Rusia acuza Ucraina de incident

Rusia a reacționat prompt, acuzând Ucraina de acest atac și susținând că forțele ucrainene sunt responsabile pentru declanșarea incendiului. De cealaltă parte, Ucraina nu a comentat imediat aceste acuzații, dar situația continuă să fie extrem de tensionată, având în vedere implicarea instalațiilor nucleare într-un conflict armat activ.

De la începutul ocupației rusești, centrala de la Zaporojie a fost supusă mai multor incidente și atacuri, fiecare dintre acestea crescând îngrijorările comunității internaționale cu privire la riscul unui dezastru nuclear. AIEA și alte organizații internaționale au făcut apeluri repetate la ambele părți să asigure protecția instalațiilor nucleare și să evite acțiunile care ar putea duce la o catastrofă.

Situația de la centrala nucleară din Zaporojie rămâne un punct sensibil în conflictul din Ucraina, iar evenimentele recente subliniază fragilitatea securității nucleare într-o zonă de război.

Riscurile asociate cu astfel de atacuri sunt imense, iar comunitatea internațională continuă să monitorizeze cu atenție evoluțiile din regiune.

Sursă: Agerpres

 


Continuă șirul dezvăluirilor și acuzațiilor în ”Casa iubirii”. Iată cum se apără Patrick în fața acuzațiilor aduse!