Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa! 7 persoane au murit! Iohannis: "Statul a eșuat"!

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 oct 2021, 14:33

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Sursa: IGSU

Un incendiu a izbucnit la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioane din Constanța. În urma incendiului, 7 persoane au murit.

UPDATE Bilanț revizuit în cazul tragediei de la de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Potrivit noului anunț, sunt 7 morți.

„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților.

Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu.(...) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum. Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

UPDATE Klaus Iohannis a oferit o primă reacție după 9 persoane au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

"Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase.

Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului.

Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca.

Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română.

Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.

Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară.

În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare.

În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți",   a declarat președintele Klaus Iohannis după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

UPDATE Șeful ISU Constanța, Constantin Amarandei, anunță că nouă din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat și că aceștia au fost găsiți în pat.

Oficialul ISU a precizat că nu au fost găsite victime în alte zone ale spitalului.

A fost deschis un dosar penal de ucidere din culpă.

Potrivit primelor informații, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Operațiunea de salvare a pacienților este dramatică, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență publicând imagini în care sunt evacuați pe geam pacienți ai spitalului.

Au fost trimise echipaje de la ISU Călărași și ISU Ialomița pentru a ajuta la transferul pacienților. 

Au fost aduse în fața spitalului paturi de terapie intensivă și mașini de terapie intensivă, având în vedere că vorbim de pacienți aflați în stare gravă cu Covid 19, care au nevoie de oxigen.

Citeste si: Incendiu devastator în România! Unii dintre cei mai înalți munți de la noi din țară au fost cuprinși de flăcări. Pompierii se luptă ca să stingă incendiul

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: Nu sunt răniți

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi 24 că nu sunt persoane rănite în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 

Potrivit lui Mihai Lupu, spitalul este în subordinea primăriei.

Momentan nu este cunoscută cauza izbucnirii incendiului.

Unitatea de spitalizare este veche, de 60-70 de ani, anunță președintele CJ Constanța Mihai Lupu.

Citeste si: Incendiu violent la un spital COVID-19! Sunt cel puțin zece victime

Mai multe incendii au izbucnit în timpul pandemiei în spitale Covid. Cel mai devastator incendiu din pandemie a fost cel izbucnit pe 14 noiembrie 2020 la Spitalul Județean Piatra Neamț.

10 persoane au murit inițial și alte 5 au murit ulterior în urma incendiului puternic de la Spitalul Județean Piatra Neamț. 

La sfârșitul lunii augustancheta Parchetului General, deschisă ulterior incendiului devastator, nu are niciun rezultat, fiind încă "în curs administrarea unui probatoriu complex", anunța Hotnews.ro.

În afară de cei 15 morți, în incendiu a fost rănit și medicul-erou Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări și a încercat să salveze pacienții. Echipamentul doctorului a luat foc și acesta a suferit arsuri extrem de grave, pe 70-75% din suprafața corpului. Medicul Cătălin Denciu a fost transferat mai întâi la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în acea sâmbătă seară, când a izbucnit incendiul devastator. Potrivit rudelor, progresul medicului Cătălin Denciu este constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi, informa News.ro.

 

Taguri: