ISU Prahova a transmis că oi dimineață a izbucnit un incendiu puternic la spitalul suport-Covid Movila din Ploiești. Doi pacienți au murit.
Incendiu la un spital Covid din Ploiești
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a declarat că incendiul a izbucnit din cauza unei scântei și că unul dintre bolnavi era foarte agitat, iar din această cauză patul a fost mișcat.
„Cu firmă autorizată, în loc să se trateze pacienții bolnavi de Covid cu oxigen pe butelie, se tratează cu oxigen din stocator cu oxigen lichid și pe rampe de oxigen.
Erau doi bolnavi cu C-PAP acolo, cantitate mare de oxigen.
Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute.
Acest salon avea și ușă către exterior care se deschide periodic, se deschid periodic, există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul și de-aia sunt mirat că s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal și aici se respectau și nu numai, în toate secțiile, toate măsurile.
Ca dovadă, am avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantități imense de oxigen, am depășit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii și nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen și aici. O să stabilească ancheta dacă a funcționat. Senzor era, care trebuia să determine o concentrație periculoasă a oxigenului în aer.
Oxigenul, după cum bine știți, se mai acumulează și în haine și în pături, atunci poate senzorul nu depistează. Nu știu să vă spun, nu sunt specialist în detectoare de oxigen”, a spus Bogdan Nica.
Întrebat legat de lipsa autorizației și de neregulile găsite la spital în luna februarie, Nica a răspuns: "Asta se întâmplă la toate spitalele, absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că-s necesare investiții foarte mari. Noi am remediat cam 90%, am redepus documentația, practic de când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaș normal.
Instalația electrică, atât aici, cât și la nord, este nouă. Aici, instalația e de doi ani de zile. Nu am avut probleme, nu am avut pene de curent, scurt-circuit sau alte probleme în ultimul an."
Bogdan Nica a mai declarat după incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase, că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă... Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen... Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, a spus Nica.
Inspectoratulpentru situații de urgență a declarat ca spitalul nu avea autorizație pentru securitate la incendiu. Era o situație cunoscută, spun surse din rândul pompierilor, de altfel, în februarie a fost un control făcut de ISU Prahova.
„Informațiile sunt legate de acest eveniment nedorit care a avut loc după ora 4, s-a activat planul roșu de intervenție, a fost o intervenție cu foarte multe ambulanțe, inclusiv trimise din București. Focul a fost stins într-o perioadă scurtă dar, din păcate, două persoane care se aflau în această parte a clădirii, a secției exterioare a spitalului de boli infecțioase au decedat. Urmează, evident, o anchetă care, probabil, va fi și de altă natură, să stabilească exact motivul și cauzele care au dus la acest eveniment nedorit.
15 pacienți care se aflau în secția exterioară sunt transferați, au fost duși la UPU a Spitalului Județean Ploiești pentru a fi evaluați. Se pare că nu sunt între ei persoane care s-ar afla într-o stare gravă, nu au suferit arsuri.
În schimb, infirmiera care era în salonul respectiv este transferată la Spitalul Floreasca, având arsuri, vedem după evaluare în ce stadiu este și va fi internată și tratată la București”, a spus ministrul sănătății, Attila Cseke, la Digi24.
Cei doi pacienți care și-au pierdut viața erau bărbați, în vârste de 74 de ani și, respectiv, 75 de ani. Erau singurii pacienți care se aflau în salon. Alți 20 de pacienți aflați în alte saloane au fost evacuați. Ulterior, a fost activat Planul Roșu de Intervenție pentru gestionarea siuației. O infirmieră a fost rănită în urma incendiului.
La locul evenimentului au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD, SAJ și autospeciale pentru transport victime multiple.
Citeste si: Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa! 7 persoane au murit! Iohannis: "Statul a eșuat"!
Prezent joi dimineaţă la Ploieşti, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că infirmiera rănită are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.
„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca.
Există o singură problemă, cu încălzirea, dar vor lucra acum instalatorii pentru a rezolva problema şi a reda drumul încălzirii”, a precizat Arafat.
Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu. Ancheta este coordonată de procurori.