Luni, 13 decembrie, un incendiu puternic a izbucnit la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Parc Plumbuita din Capitală. Pompierii au intervenit cu greu pentru stingerea focului din cauza aglomeraţiei din zonă.
Citeste si: Incendiu puternic la un depozit din Popești Leordeni. A fost emis mesaj RO-Alert
Incendiu puternic la biserica de la Doamna Ghica
Potrivit Gandul.ro,
La faţa locului s-au deplasat 3 autospeciale de stingere, un SMURD, un echipaj descarcerare și o autoscară. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au transmis că nu au fost înregistrate victime.
" A fost un incendiu care s-a manifestat într-o magazie de lemne, pe o suprafață de 10 – 15 mp. Magazia era în curtea unei Biserici. Nu sunt probleme, nu sunt victime, nu era slujbă în acel moment. Incendiul este deja lichidat. Nu s-a intervenit târziu! Au intervenit trei autospeciale de stingere, una de descarcerare, o autospecială cu scară și un echipaj SMURD", a declarat Ioana Blănaru, purtător de cuvânt ISU București – Ilfov.
Reprezentantul Patriarhiei Române a declarat că nu a fost afectat lăcașul de cult, dar a ars magazia de lemn în care erau depozitate lemne de foc.
"Au fost solicitați imediat pompierii, care au stins focul imediat. Din fericire focul nu a afectat lăcașul de cult. Au ars lemne de foc, pe o suprafață de 10 metri pătrați, depozitate într-o magazie din curtea bisericii", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Incendiul a fost stins la ora 17.35, la aproximativ 30 de minute după intervenția pompierilor, și nu au fost înregistrate victime.
Biserica Mănăstirii Plumbuita – un muzeu de carte veche
"Biserica Plumbuita aparține de Mănăstirea Plumbuita care este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, situată în cartierul Colentina din București, pe un mic deal de pe malul drept al râului Colentina.
Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorită faptului că biserica a fost multă vreme acoperită cu tablă de plumb.
Potrivit unei legende, numele de Plumbuita vine de la faptul că Matei Basarab, având nevoie de ghiulele în timpul luptei, a dat la topit acoperișul de plumb al mănăstirii pentru a le fabrica.
Biblioteca mănăstirii, cunoscut muzeu de carte veche, cuprinde titluri valoroase, unele vechi de 500 de ani.
În interiorul bisericii se află moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava.", conform fresh24.ro.