Ministerul Educației a prezentat modificările importante în procesul de înscriere a copiilor în învățământul primar, prin publicarea unei noi metodologii în Monitorul Oficial. Această metodologie, valabilă pentru anul școlar următor, introduce schimbări esențiale, oferind inspectoratelor școlare posibilitatea de a reconfigura circumscripțiile școlare pentru prima dată.
Încep înscrierile în învățământul primar 2024-2025
Ministerul Educației a publicat recent în Monitorul Oficial o metodologie nouă pentru înscrierea copiilor în învățământul primar, valabilă pentru anul școlar 2024-2025.
Una dintre cele mai notabile modificări constă în posibilitatea inspectoratelor școlare de a redimensiona circumscripțiile școlare. Astfel, numărul de străzi atribuite fiecărei școli poate fi ajustat în funcție de capacitatea fiecărei unități de învățământ de a primi copii. Această abordare flexibilă are scopul de a optimiza procesul de înscriere și de a evita orice formă de segregare școlară.
Prin noul ordin al Ministerului Educației, inspectoratele școlare primesc autoritatea de a decide asupra reconfigurării circumscripțiilor școlare în vederea optimizării procesului de înscriere și eliminării segregării școlare. Conform documentului, inspectoratele pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare înainte de începerea înscrierilor pentru a asigura o distribuție corespunzătoare a copiilor în clasele pregătitoare. Acest proces de reconfigurare poate avea loc și în situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare pe criteriul mediului de rezidență.
Pe lângă modificările în privința circumscripțiilor școlare, Ministerul Educației a publicat și un ghid cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de procesul de înscriere la școală. Acest ghid are rolul de a oferi claritate și informații esențiale pentru părinți și elevi în legătură cu procedurile și cerințele de înscriere.
O altă noutate introdusă de Ordinul ME nr. 4.019/2024 este posibilitatea inspectoratelor școlare de a decide extinderea activității didactice către alte unități de învățământ în cazul în care o școală primește un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, iar
alte unități de învățământ dispun de spații disponibile. Această măsură are ca scop asigurarea unui acces echitabil la educație pentru toți copiii și optimizarea utilizării resurselor educaționale disponibile.Citește și: Tichete sociale pentru mame. Vești bune de la Guvern: Cine va primi 2.000 de lei, începând de acum
Care este calendarul pentru înscrierea în învățământul primar 2024-2025?
Pe lângă aspectele administrative și organizatorice, Ministerul Educației a publicat și condițiile de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2024-2025.
De asemenea, părinții copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie inclusiv pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.
În cazul în care cei mici nu au urmat învățământul preșcolar, părinții trebuie să obțină o recomandare de înscriere în învățământ, document care poate fi eliberat de centrele de resurse și asistență educațională ale fiecărui județ sau de către cel al Capitalei.Pentru a facilita procesul de înscriere și a răspunde întrebărilor frecvente, Ministerul Educației a pus la dispoziție un ghid care sintetizează toate aspectele importante ale acestui proces. Astfel, părinții și elevii pot avea acces la informații clare și precise în legătură cu cerințele și procedurile de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2024-2025.
Iată calendarul pentru prima etapă de înscriere în învățământul primar:
- 14 mai – 17 mai 2024- Procesarea de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia națională) a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- 20 mai – 27 mai 2024- Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumcripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrare al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază;
Citește și: Când intră alocațiile pe cardurile elevilor în aprilie 2024?
Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor-tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.
- 28 mai 2024- Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.
- 29 mai 2024- Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înscriși și a numărului de locuri rămase libere.
A doua etapă de înscriere în învățământul primar
- 30 mai 2024- Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar;
- Informarea Ministerului Educației de către Comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua. Procedurile vor viza modalități de comunicare și transfer de documente online, după caz.
- 31 mai – 7 iunie 2024- Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
- 10 iunie – 14 iunie 2024- Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
- 17 iunie- 21 iunie 2024- Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;
Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.
- 21 iunie 2024- Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
2 septembrie – 6 septembrie 2024- Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.