Începând cu 1 iulie, se extinde lista afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate. Asigurații vor avea dreptul la o serie de tratamente dentare decontate de stat

Author: Cristina Mocanu

Asigurarea medicală în sistemul de stat oferă acces inclusiv la o serie de servicii stomatologice.

Sursa: pexels.com

Noi norme care cuprind condițiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor se vor aplica începând cu luna iulie 2023.

Asigurarea medicală în sistemul de stat oferă acces inclusiv la o serie de servicii stomatologice, iar începând cu 1 iulie această listă se va extinde.

Asigurații la stat vor avea dreptul la o listă extinsă de servicii medicale dentare

Începând cu luna iulie, serviciile medicale precum detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare vor fi și ele adăugate în lista de servicii decontate de stat pentru asigurați.

Astfel, asigurații au dreptul la un pachet de servicii de bază, în conformitate cu  Legea nr. 95/2006  privind reforma în domeniul sănătății, iar acestea sunt stabilite prin contractul-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Citește și: Vești bune pentru români! De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea

Contractul realizat de CNAS reprezintă un document care reglementează relația dintre sistemul de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale în România. Cu

ajutorul acestuia, CNAS stabilește acorduri cu diferiți furnizori de servicii medicale, cum ar fi spitalele, medicii specialiști, laboratoarele de analize etc, pentru a asigura accesul asiguraților la îngrijire medicală de calitate.

Printre capitolele medicale acoperite de asigurarea de sănătate este acela al medicinei dentare și include o serie de acte terapeutice, pornind de la consultație și continuând cu tratamente, intervenții chirurgicale, restaurarea sau înlocuirea dinților (tratamente protetice), iar acestea sunt prevăzute în articolul Normele metodologice de aplicare a HG 521/2023

Românii se vor putea prezenta direct la medicul se specialitate

Începând cu luna iulie, se extinde lista ce conține afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, dar și introducerea, în asistența medicală dentară, a unui nou serviciu decontat. Astfel, cu noul contract-cadru ce conține condițiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor, intră în vigoare și normele de aplicare ale acestuia, cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătății 1.857/2023.

În asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice.

Noi norme care cuprind condițiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor se vor aplica începând cu luna iulie 2023.
[Sursa: pexels.com]

Printre aceste servicii se vor regăsi recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax, ce este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică și altele.

Citește și: Tichete pentru angajații cu copii. „Familia e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi”

De asemenea, când vine vorba despre asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate se extinde, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/ SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze.

Care sunt noile analize de laborator care urmează să fie decontate?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Iată care sunt noile analize de laborator care urmează să fie decontate, începând cu luna iulie:

- transferină serică;

- alfa amilază;

- lipază;

- lactatohidrogenaza (LDH);

- rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);

- vitamina B 12;

- acid folic;

- raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.

Sursă: avocatnet.ro