Începând cu 2024, voucherele de vacanță ar putea fi oferite și angajaților din mediul privat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 dec 2023, 04:10

Un proiect legislativ depus la Senat propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat

Sursa: https://www.sindromania.ro/despre-noi/

Un proiect depus în Senat propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat.

În Senat a fost depus marți, 7 martie, un proiect de lege prin care angajații din mediul privat ar putea primi, începând cu 2024, vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat

Potrivit unui proiect de lege depus în Senat pentru dezbatere marți, 7 martie, angajații din mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță din 2024.

Citește și: Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Când s-ar putea bucura aceștia de noul beneficiu

Astfel că, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice(...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450

lei pentru fiecare salariat.", se arată la art. 1 din propunerea legislativă.

Care sunt principalele prevederi?

Principalele prevederi ale proiectului sunt:

 

- Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.

- Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

- În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

În Expunerea de motive se artă că: „În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80%- 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450

1ei anual. Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.”

Citește și: Ce nu ai voie să iei cu tine în avion. Lista obiectelor interzise

Ce se urmărește cu acest proiect?

Cu ajutorul acestui proiect se urmărește eliminarea inechităților dintre cele două categorii de salariați, bugetari și cei din sectorul privat, iar valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.

Salariații cu două sau mai multe locuri de muncă vor putea alege angajatorul care le va oferi voucherele

Pentru că sunt situații în care o persoană deține mai multe locuri de muncă, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Inițiatorii au invocat datele Institutului Național de Statistică, care arată că în sectorul turismului (hoteluri și restaurante) numărul mediu de salariați în anul 2021 era de 170.790. Îngrijorător este faptul că aceasta cifră, raportată la anul 2019, este cu aproape 9% mai mică, ceea ce reprezintă un indicator al impactului negativ pe care criza pandemică a avut-o în activitatea de turism.

În perioada pandemiei, turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei.

Potrivit inițiatorilor: „Indiscutabil, șocul înregistrat în industria turismului ar fi fost și mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate celor 1,2 milioane de salariați din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent. Pentru industria turismului, voucherele de vacanță au însemnat o adevărată „gură de oxigen”, mulți antreprenori din industria turismului reușind să-și păstreze afacerile deschise datorită acestor vouchere. În esență, decizia Guvernului României de a acorda vouchere de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar s-a dovedit a fi una benefică.”

Sursă: adevărul.ro