Începând cu luna martie 2023, persoanele care suferă de anumite dizabilități, ar urma să primească bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual. Legea a fost aprobată de către președintele României Klaus Iohannis.
Bani sub formă de tichete pentru persoanele cu dizabilități
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care persoanele care suferă de anumite dizabilități ar urma să primească bani pentru recuperare sau reabilitare, sub forma unor tichete acordate anual.
Măsurile privind susținerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilități şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituționalizării se regăsesc în noul proiect de lege. Inițial, aceste prevederi apăreau într-un alt proiect care a fost respins, deoarece prevederile au fost incluse în proiectul (mai complex) care a trecut de votul deputaților.
Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Acestea vor putea fi utilizate pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul pus de către medicul specialist. Cu alte cuvinte, tichetele vor fi oferite doar după ce persoana în cauză a fost verificată de către medicul de familie sau de către un specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv
a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.Potrivit noii legi, persoanele cu handicap sunt considerate acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.
Care ar urma să fie valoarea tichetelor
Valoarea acestor tichete va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului, pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap, respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare.
Modul de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege.
Mai exact, acest lucru înseamnă că în cel mai optimist scenariu și dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului, că abia după luna martie vor putea fi acordate aceste beneficii.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Drepturile persoanelor cu dizabilități
Articolul 3 din legea 448/2006 specifică că persoanele cu dizabilități beneficiază de:
a) ocrotirea sănătății- prevenire, tratament și recuperare;
b) educație și formare profesională;
c) ocuparea și adaptarea locului de muncă, orientare și reconversie profesională;
d) asistență socială, respectiv servicii sociale și prestații sociale;
e) locuință, amenajarea mediului de viață personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism;
g) asistență juridică;
h) facilități fiscale;
i) evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
Sursă: legislatie.just.ro