Începând cu luna martie 2023, persoanele cu dizabilități vor primi bani pentru recuperare. Legea a fost promulgată de către președintele României Klaus Iohannis

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 ian 2023, 09:11

Președintele României a promulgat legea prin care persoanele cu handicap ar urma să primească bani de la stat pentru diverse tratamente.

Sursa: https://www.pexels.com/

Președintele României a promulgat legea prin care persoanele cu handicap ar urma să primească bani de la stat pentru diverse tratamente.

Începând cu luna martie 2023, persoanele care suferă de anumite dizabilități, ar urma să primească bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual. Legea a fost aprobată de către președintele României Klaus Iohannis.

Bani sub formă de tichete pentru persoanele cu dizabilități

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care persoanele care suferă de anumite dizabilități ar urma să primească bani pentru recuperare sau reabilitare, sub forma unor tichete acordate anual.

Acestea vor fi oferite doar la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist.

Măsurile privind susținerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilități şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituționalizării se regăsesc în noul proiect de lege. Inițial, aceste prevederi apăreau într-un alt proiect care a fost respins, deoarece prevederile au fost incluse în proiectul (mai complex) care a trecut de votul deputaților.

Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Acestea vor putea fi utilizate pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul pus de către medicul specialist. Cu alte cuvinte, tichetele vor fi oferite doar după ce persoana în cauză a fost verificată de către medicul de familie sau de către un specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv

a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Citește și: Mihai Neșu a dezvăluit ce pensie primește de la statul român, după accidentul care i-a schimbat viața: “E foarte greu!”

Potrivit noii legi, persoanele cu handicap sunt considerate acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.

Care ar urma să fie valoarea tichetelor

Valoarea acestor tichete va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit proiectului, pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap, respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare.

Modul de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege.

Mai exact, acest lucru înseamnă că  în cel mai optimist scenariu și dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului, că abia după luna martie vor putea fi acordate aceste beneficii.

Citește și: Bani de la stat pentru persoanele cu dizabilități. Vouchere de până la 23.000 de lei pentru dispozitive asistive

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Drepturile persoanelor cu dizabilități

Articolul 3 din legea 448/2006 specifică că persoanele cu dizabilități beneficiază de:

a) ocrotirea sănătății- prevenire, tratament și recuperare;

b) educație și formare profesională;

c) ocuparea și adaptarea locului de muncă, orientare și reconversie profesională;

d) asistență socială, respectiv servicii sociale și prestații sociale;

e) locuință, amenajarea mediului de viață personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional;

f) petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism;

g) asistență juridică;

h) facilități fiscale;

i) evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.

Sursă: legislatie.just.ro