Începând de luni, 22 mai, profesorii din România intră în grevă generală. Aceștia cer să le fie mărite salariile. Ce spune legea?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 feb 2024, 01:45

După mai multe avertismente, profesorii sunt deciși să intre în grevă generală începând de luni, 22 mai.

Sursa: pixabay.com

Sindicatele din Educație au anunțat că, din 22 mai, profesorii vor intra în grevă generală.

După mai multe avertismente, profesorii intră în grevă generală, începând cu data de 22 mai.

Profesorii intră în grevă generală

După mai multe avertismente, profesorii sunt deciși să intre în grevă generală începând de luni, 22 mai. Aproape 80% dintre cadrele didactice sunt de acord cu greva generală. Însă trebuie să se respecte toți pașii legali, astfel că vor intra mai întâi în grevă de avertisment mâine. 

Astfel, potrivit legii, doar după 2 zile de grevă de avertisment să poată fi organizată o grevă generală.

Citește și: Vacanța de 1 iunie- Rusalii 2023: Câte zile vor sta elevii acasă?

Miercuri are loc o grevă de avertisment

Profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, între orele 11.00 și 13.00, iar sindicatele din educație anunță că decizia este ca din 22 mai să aibă loc și o grevă generală în unitățile de învățământ unde există membri de sindicat, aceștia fiind nemulțumiți de

salariile prea mici.

Profesorii urmează să pună lacătul pe ușile școlilor, pentru o perioadă nedeterminată. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. 

Ce a anunțat Ministrul Educației, Ligia Deca?

Ministrul Educației, Ligia Deca, a comentat la câteva ore după ce sindicatele au anunțat greva spunând că se caută soluții în această privință.

„Astăzi am semnat un ordin de ministru pentru componența echipei de negociere pentru contractul colectiv de muncă în învățământ și în zilele următoare vom chema federațiile sindicale pentru discuții pe contractul colectiv de muncă...

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceasta a fost, de altfel, și principala revendicare- mai sunt și alte chestiuni care, țin de sporuri, măriri, numai că aceste aspecte țin de Ministerul Finanțelor”

„În aceste grile pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere în medie de 60 la sută pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziții.

De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educațional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant.

Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluția. Sigur că înțelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne așezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor şi, sigur, cu federațiile sindicale”, a mai

declarat Ligia Deca când a fost întrebată de salariul pe care ar trebui să îl aibă un profesor ca să fie motivat să predea mai departe.

Citește și: Anunț îngrijorător pentru elevi. Profesorii pornesc greva de avertisment miercuri și greva generală pe 22 mai

Ce spun sindicatele din învățământ?

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) „Alma Mater” sunt cele trei sindicate care au ca membrii mai mult de 80% din cadrele didactice din România și care au declanșat greva.

Marius Nistor, președintele Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, a declarat că: „Nu știm ce este cu ordonanța respectivă, nu a fost angajată pe Coaliție. Este pusă în dezbatere publică, asta este partea interesantă, este asumată de un minister. Nu avem nevoie de asigurări, crede cineva în asigurările pe care le dă un Guvern care se joacă de-a uite gaura de 20 de miliarde, nu e gaură de 20 de miliarde? Nu tăiem salarii dar venim cu măsuri de austeritate?

Este afectat tot, dacă trebuie să menținem cheltuielile la nivelul anului 2022 avem o problemă, va trebui să dăm oameni afară. E simplu și matematic, pe lângă faptul că nu mai promovezi oameni în grad.”

Din păcate, liderii sindicali au anunțat că aceste greve ar putea bulversa  Evaluarea Națională și Bacalaureatul, fiind prima grevă de asemenea impact care are loc la final de an școlar.

Sursă: impact.ro