Ministerul Finanțelor lansează, începând de luni 5 decembrie, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul Programelor TEZAUR şi FIDELIS.
Ce valoare vor avea titlurile de stat
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
În cazul emisiunii FIDELIS, titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an şi de 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% respectiv 8% pe an, iar cele în euro au scadențe de
Astfel că, valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000
Programul TEZAUR
Începând cu data de 5 decembrie, românii pot investi în titluri de stat Tezaur care pot fi achiziționate astfel:
- - În perioada 5 – 19 decembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Mai multe detalii cu privire la subscrierile online se regăsesc pe Ghid Tezaur online şi Tezaur online;
- - În perioada 5 – 20 decembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
În perioada 5 – 19 decembrie 2022 în mediul urban şi 5 – 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Dobânda anuală va putea fi plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Investitorii pot anula subscrierile deja făcute doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Au prioritate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute astfel sunt neimpozabile.
Fondurile pe care Ministerul Finanțelor le-a obținut în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar şi refinanțarea datoriei publice.
Programul FIDELIS
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente în România cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 5 – 19 decembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română,
B.R.D., Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominale în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.Titlurile de stat în lei au scadența între 1 și 3 ani, iar dobânzile anuale sunt de 7, 65% și respectiv 8%, iar dobânzile în euro au scadența între 1 și 2 ani cu o dobândă anuală de 2, 70% respectiv 3,70%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei, iar pentru cea în euro de 100 de euro.
Pragul minim de subscriere va fi de 5.000 de lei și 1.000 de euro.
Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Sursa: mfinante.gov.ro